Artykuł sponsorowany, aktualizacja 10. 07. 2016 r.
Diagnostyka celiakii jest utrudniona za sprawą niecharakterystycznych objawów chorobowych. Celiakia jest częstym schorzeniem, które niestety dość rzadko udaję się szybko rozpoznać. Oprócz dolegliwości związanych z układem pokarmowym osoby chore na celiakie mogą być ospałe, mieć problemy z koncentracją, mogą im doskwierać bóle głowy, bóle stawów, poronienia i bezpłodność, a nawet nowotwory.
Tak naprawdę są to więc objawy, które świadczyć mogą o prawie każdej jednostce chorobowej. Dlatego też celiakia jest tak trudnym schorzeniem do zdiagnozowania.
Celiakia (choroba trzewna) jest schorzeniem występującym zarówno u dzieci jak i osób dorosłych, objawiającym się zaburzeniami trawienia oraz wchłaniania jelitowego. Podstawowe objawy, to: bóle brzucha, utrata apetytu, niedożywienie, apatia, a także szereg innych dolegliwości. Powodem występowania tych objawów jest niszczenie kosmków jelitowych spowodowane nietolerancją białka zawartego w zbożach – glutenu.
Celiakia (choroba trzewna) nie jest alergią, choć bardzo często jest za nią mylnie uważana. Jest trwającą przez całe życie pacjenta autoimmunologiczną chorobą o podłoży genetycznym. Jej główną cechą charakterystyczną jest nietolerancja glutenu, czyli innymi słowy białka zapasowego stanowiącego istotny składnik zbóż występujących w Europie takich jak pszenica, żyto, jęczmień czy też owies.
Działający w sposób toksyczny gluten prowadzi do zaniku kosmków jelitowych jelita cienkiego (maleńkich wypustków błony śluzowej, których zadaniem jest zwiększenie jego powierzchni oraz przede wszystkim wchłanianie składników pokarmowych). Efektem tego jest nie wchłanianie pokarmu, które prowadzi do różnych objawów klinicznych.
Istnieje kilka hipotez tłumaczących wystąpienie celiakii, niemniej jednak od lat wiemy, że najważniejsza z nich to informacja, że jest to choroba o podłożu genetycznym. Udowodniono, że u pacjentów z celiakią oraz u ich najbliższych krewnych znamiennie częściej występują pewne typy tzw. antygenów zgodności tkankowej.
Jeżeli u Twojego dziecka lub u Ciebie istnieje silne podejrzenie celiakii możesz wykonać badanie genetyczne, które w większości przypadków jest w stanie potwierdzić lub wykluczyć chorobę – około 96% chorych na celiakię ma typowy układ genów predysponujący do choroby. Według lekarzy brakujące 4% jest wynikiem błędu w badaniu i w najbliższym czasie wraz z udoskonaleniem metod genetycznych można spodziewać się korekty wyniku badań. Diagnostyka celiakii to klucz do pozbycia się dolegliwości.
Celiakia jest chorobą genetyczną charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu. Ponad 95% osób chorych na celiakię ma typowy układ genów predysponujący do wystąpienia choroby: HLA-DQ2, HLA-DQ8. Jej ryzyko można wykluczyć w 100% dzięki odpowiedniej diecie. Osoby, u których stwierdzono celiakię muszą bezwzględnie stosować się do diety bezglutenowej zaleconej przez lekarza.
Celiakia należy do grupy schorzeń stosunkowo rzadko rozpoznawalnych. Dzieje się tak z uwagi na rozproszone, charakterystyczne dla wielu jednostek chorobowych objawy jak i również mała świadomość powszechności zachorowań na Celiakię także w wieku dojrzałym.
Jeżeli u Twojego dziecka lub u Ciebie istnieje silne podejrzenie celiakii możesz wykonać badanie genetyczne, które w większości przypadków jest w stanie potwierdzić lub wykluczyć chorobę – około 90-95% chorych na celiakię ma typowy układ genów predysponujący do choroby. Choć u 15-20% zdrowych ludzi także jest nosicielem tego układu genów i badanie genetyczne nie zawsze daje 100% pewność (żadne badanie w kierunku diagnostyka celiakii jej nie daje), to jest ono przesłanką wzmacniającą podejrzenie celiakii i pozwala podjąć odpowiednie kroki.
Stwierdzenie obecności alleli HLA świadczących o predyspozycjach do choroby trzewnej pomaga wykluczyć zagrożenie celiakii oraz umożliwia rozpoznanie osób zagrożonych tą chorobą. Badanie takie jest szczególnie zalecane członkom rodziny chorego, osobą z grupy podwyższonego ryzyka oraz w przypadku niepewnego lub brakującego miana przeciwciał (np. pacjenci z niedoborem immunoglobuliny A!).
Badanie w kierunku Celiakii, o którym czytasz można wykonać w certyfikowanym laboratorium genetycznym testDNA istniejącym na rynku od 2003 roku. Należy ono do czołówki firm wykonujących badania genetyczne. Klienci testDNA oprócz samego testu otrzymują od nas również:
Więcej informacji na temat badania w kierunku celiakii znajdziesz na stronie www.testdna.pl/celiakia
Więcej informacji na temat diagnostyki celiakii możesz uzyskać na bezpłatnej infolinii testDNA : 800 007 771, lub też pod numerem (32) 445 34 26 oraz adresem e-mail:
Data publikacji: 11/06/2015, Data aktualizacji: 08/11/2021
Testy na nietolerancję glutenu powinny być przeprowadzane nawet przy najmniejszych objawach, zmniejsza to ryzyko poważnych powikłań. Mój młodszy brat miał problemy z trawieniem i niedowagą, po zmianie diety wszystko wróciło do normy.