Kwas foliowy w ciąży jest niezbędny do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej płodu. Nasz organizm nie wytwarza go samodzielnie, dlatego konieczne jest przyjmowanie kwasu foliowego z pożywieniem i w formie suplementów. Zaleca się, aby suplementację tej witaminy rozpocząć już 3 miesiące przed planowaną ciążą.
Spis treści
Kwas foliowy a dieta
Suplementacja kwasem foliowym
Znaczenie kwasu foliowego
Kwas foliowy w ciąży – infografika
Produkty bogate w kwas foliowy to przede wszystkim:
Kwas foliowy jest bardzo wrażliwą witaminą i produkty spożywcze tracą go w czasie krojenia, gotowania, smażenia oraz pod wpływem światła słonecznego. Dieta pokrywa tylko 50% zapotrzebowania na kwas foliowy dlatego konieczna jest suplementacja.
Najlepiej, aby dawkę i formę kwasu foliowego ustalił lekarz ginekolog. Może on wziąć pod uwagę poziom kwasu foliowego, homocysteiny i witaminy B12 we krwi przyszłej mamy. Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników wskazuje, że suplementacja aktywnym kwasem foliowym jest bardziej skuteczna niż zwykłym w przypadku pacjentek z polimorfizmami genu MTHFR. Planując ciążę warto więc wykonać badanie genu MTHFR, którego wynik będzie dla lekarza wskazówką, jaką formę kwasu foliowego powinnaś przyjmować.
Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek. Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej płodu i ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków. Co więcej, usprawnia działanie układu pokarmowego i pobudza powstawanie czerwonych krwinek. Wpływa też na dobre samopoczucie, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego i chroni przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy).
Infografika: kwas foliowy w ciąży
Data publikacji: 30/04/2018, Data aktualizacji: 07/11/2021
Dodaj komentarz