Czy wiesz, że zarówno Twój styl życia, jak i nawyki żywieniowe są nie bez znaczenia jeśli chodzi o płodność? Orientujesz się już pewnie, iż jedną z przyczyn niepłodności u kobiet są zaburzenia owulacji. Odpowiedni styl życia oraz dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia wyżej wymienionych nieprawidłowości aż o 80%!
Spis treści:
Niepłodność przez Światową Organizację Zdrowia uznawana jest za chorobę społeczną. Kobieca niepłodność oznacza, że mimo regularnego współżycia (3-4 zbliżenia w tygodniu) przez okres co najmniej roku, kobieta nie może zajść w ciążę. Wynika to z nieprawidłowego działania mechanizmów, które odpowiedzialne są za zapłodnienie.
W Polsce problem ten dotyka rocznie około 1,5 miliona par.
Niepłodność u kobiet może być związana z wieloma różnymi czynnikami, do najczęstszych należą: wiek, choroby, używki, nieodpowiednia dieta.
W dzisiejszych czasach pary coraz później decydują się na rozpoczęcie starań o dziecko. Tymczasem szanse kobiety na zajście w ciążę maleją wraz z wiekiem. Największą płodność kobieta osiąga w 25 roku życia, natomiast po skończeniu 35 lat szansa na poczęcie dziecka gwałtownie maleje. Ponadto ciąże dojrzałych mam narażone są na większe ryzyko rozwoju wad genetycznych lub pojawienia się powikłań.
U kobiety bezpłodność mogą powodować różnego rodzaju choroby, które mają wpływ na prawidłowo występującą owulację. Jedną z nich jest zespół policystycznych jajników, czyli PCOS (związany z nieprawidłową gospodarką hormonalną). Analizy wskazują, że zaburzenie to dotyka około 10-15 % kobiet w wieku rozrodczym. Do pozostałych chorób, które mają niekorzystny wpływ na płodność kobiety, zaliczamy: endometriozę (choroba hormonalno-immunologiczna), zaburzenia tarczycy, choroby nadnerczy, choroby metaboliczne, hiperprolaktynemia, zaburzenia o podłożu genetycznym, choroby szyjki macicy, mięśniaki macicy, rak jajnika, zaburzenia wątroby lub nerek, zaburzenia ciałka żółtego, choroby weneryczne, choroby związane z przysadką mózgową.
Niepłodność u kobiet może być również spowodowana nieodpowiednią wagą kobiety. Zarówno niedowaga, jak i nadwaga mogą być przyczyną zaburzeń w układzie hormonalnym, które są odpowiedzialne za problemy z zajściem w ciążę. Nadmierne wychudzenie, bądź otyłość stanowią często przeszkodę w poczęciu dziecka, z której kobiety nie zdają sobie sprawy.
Badania przedstawiają, jaki wpływ na kobiety bezpłodność mają również używki. Otóż u kobiet, które spożywają więcej niż 5 drinków w tygodniu, możliwości na poczęcie dziecka maleją dwukrotnie, porównując kobiety, które spożywają znacznie mniej alkoholu. Poza tym nałogowe palaczki, u których dodatkowo wzrasta ryzyko poronienia, często borykają się z niepłodnością. Należy pamiętać, że kobieta, która zajdzie w ciąże, a stosuje używki – alkohol, papierosy, narkotyki – bardzo szkodzi swojemu dziecku, narażając je na różnego rodzaju wady wrodzone.
Kobieca niepłodność może być również wynikiem nieodpowiednio skomponowanej diety. U kobiet, których jadłospis opiera się na utwardzonych tłuszczach, białym cukrze i żywności typu fast food problemy z zajściem w ciążę znacznie wzrastają.
Infekcje, które są nieleczone lub leczone, ale nieodpowiednio a dotyczą narządów moczowo-płciowych, to kolejna przyczyna niepłodności u kobiet. Na przykład zapalenia pęcherza moczowego lub zapalenia przydatków mogą prowadzić do powstania zrostów, które są odpowiedzialne za niedrożność jajowodów i w konsekwencji za trudności w poczęciu dziecka. Również nieprawidłowości anatomiczne, np. takie jak: niedorozwój macicy, wrodzone wady w budowie jajowodów zwiastują kłopoty w poczęciu dziecka. Zmiany w budowie, które zmniejszają płodność kobiety, mogą być także skutkiem przebytych operacji – szczególnie tych w obrębie jamy brzusznej.
Badania wskazują, iż problem niepłodności dotyczy aż jednej na 6 par, a aż 18-30 % tych przypadków wynika właśnie z problemów z owulacją. Stąd też opracowany został system punktacji czynników dotyczących zarówno diety jak i sposoby życia, które mają kluczowe znaczenie jeśli chodzi o problem niepłodności u kobiet spowodowanej zaburzeniami owulacji.
Wśród wyżej wymienionych czynników znaleźć można :
W toku badań stwierdzono, iż kobiety cieszące się najlepszą płodnością jadły zarówno mniej tłuszczów trans jak i produktów o wysokim indeksie glikemicznym. W ich diecie znalazło się także więcej białka pochodzenia roślinnego niż zwierzęcego, spożywały więcej błonnika i żelaza, a także w pełni pokrywały zapotrzebowanie organizmu na witaminy.
Nie bez znaczenia jest także fakt, iż spożywały one więcej produktów mlecznych o wysokiej zawartości tłuszczów i jednocześnie mniej tych odtłuszczonych.
Kobiety te cechował również niższy współczynnik BMI oraz wysoka aktywność fizyczna. Co ciekawe badania wykazały, iż na związek z wyżej wymienionymi czynnikami wpływających na płodność kobiety nie ma wpływu ani wiek kobiety, ani też ilość przebytych ciąż.
Niepłodność jest jedną z chorób z grupy rozwijających się. Możesz natomiast zmniejszyć ryzyko rozwoju bezpłodności zmieniając swój dotychczasowy styl życia. Poniżej znajduje się kilka pomocnych wskazówek jak tego dokonać.
Przeczytaj więcej:
Data publikacji: 17/06/2015, Data aktualizacji: 12/03/2021