Wprowadzenie niemlecznego pokarmu to wyjątkowe przeżycie dla mamy i jej malucha. Wreszcie możesz zaserwować dziecku nowe smaki! W jaki sposób to zrobić, żeby rozszerzenie diety niemowlaka było przeprowadzone w sposób zdrowy dla dziecka? Oto 4 kroki, które pomogą Ci przejść ten proces!
Rozszerzenie diety niemowlaka
- Sprawdź, czy to już czas
Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci dietę niemowlaka można zacząć rozszerzać od ok. 17. tygodnia życia do ok. 26. tygodnia życia. Jeśli karmisz dziecko piersią, powinnaś zrobić to ok. 6. miesiąca, a jeśli maluch je mleko modyfikowane – możesz wcześniej, ok. 5. miesiąca. Jest to jednak kwestia indywidualna, zależąca od różnych czynników, np. zdrowia dziecka czy etapu jego rozwoju. W przypadku niepewności, skonsultuj się z lekarzem, który poda szczegółowe zalecenia. - Wybierz odpowiedni dzień
W jaki sposób? Maluch powinien być zdrowy, ponieważ przy przeziębieniu czy jakimkolwiek bólu potrzebna jest mu rutyna, która zwiększy poczucie bezpieczeństwa. Co więcej, dziecko powinno być też najedzone – pokarm niemleczny ma być na tym etapie dodatkiem, a nie całym posiłkiem. Głodne dziecko marudzi i jest rozdrażnione, co może utrudnić rozszerzanie diety.
Zadbaj też o dobry nastrój, nie wywołuj presji, nie stresuj swojego dziecka – uzbrój się po prostu w cierpliwość i spokój. Unikaj rozszerzania diety w czasie któregoś z „niezwykłych” dni – np. w czasie wyjazdu czy Świąt. - Dobierz pierwsze pokarmy
To, co podasz swojemu dziecku jako pierwsze, zależy od Ciebie, ponieważ nie istnieją sztywne zasady. Musi to być jednak coś bezpiecznego i rzadko uczulającego, np. marchewka, dynia czy ziemniak. Niektóre mamy na początku karmią malucha również jabłkiem czy ryżową lub inną kaszką. Warto co 3-5 dni karmić dziecko nowym produktem, obserwując następnie, czy nie pojawiają się oznaki alergii (m.in. katar, bóle brzuszka, wysypka). - Przygotuj jedzenie
Podawane dziecku jedzenie powinno być ugotowane, półpłynne, w formie papki – najlepiej przetarte przez sitko. Wraz z upływającymi tygodniami możesz zmieniać konsystencję, np. rozgniatając później jedzenie widelcem. Pamiętaj, żeby nie wykorzystywać butelki i smoczka, a łyżeczkę, by nauczyć malucha prawidłowych odruchów. Do pokarmu nie dodawaj przypraw, soli, cukru ani innych dodatków i podawaj je w temperaturze pokojowej, a także staraj się codziennie przygotowywać świeżą porcję.
Martwisz się, że Twoje dziecko może nie tolerować niektórych składników pożywienia? Możesz wykonać kompleksowe badanie genetyczne dziecka, które pokaże m.in czy Twoje dziecko nie cierpi na choroby metaboliczne. Dzięki temu rozszerzanie diety stanie się bardziej bezpieczne!
Zobacz też: Uczulenie na gluten? Objawy i diagnostyka uczulenia na gluten
Data publikacji: 26/06/2017, Data aktualizacji: 29/10/2021
Dodaj komentarz