Kobiety z Hashimoto 10 razy częściej chorują na celiakię (choroba trzewna) czyli trwałą nietolerancję glutenu, niż pozostała część kobiet. Pacjentki z chorobą autoagresywną (autoimmunologiczną) statystycznie częściej chorują na więcej niż jedno schorzenie tego typu. Ważne zatem aby zdiagnozować u siebie wszystkie choroby autoimmunologiczne. Nieleczone mogą prowadzić do ciężkich powikłań w tym poronień.
Celiakia bezpośrednio wpływa na leczenie Hashimoto poprzez dietę. Kobiety cierpiące na zapalenie tarczycy i w konsekwencji na niedoczynność tarczycy, oprócz suplementacji hormonów, muszą przejść na specjalną dietę. Plan żywieniowy przy Hashimoto najczęściej wyklucza kazeinę, laktozę oraz gluten. Taka dieta ma wiele korzyści, ale niestety nie jest łatwa i wygodna – przynajmniej na początku.
Nie wszystkie chore na Hashimoto muszą stosować ścisłą dietę bezglutenową. Dotyczy to tylko osób, u których dodatkowo występuje przewlekła nietolerancja glutenu.
Dlatego nim ciężarna z Hashimoto przejdzie na dietę bezglutenową, powinna zrobić badania na celiakię. Pozwoli on w 100% wykluczyć chorobę lub da wskazanie do dalszej diagnostyki.
Jeśli badania na celiakię nie potwierdzą schorzenia to dieta chorej na Hashimoto będzie łatwiejsza i tańsza w skomponowaniu, dzięki temu życie będzie bardziej wygodne.
Celiakia to choroba autoagresywna (autoimmunologiczna) o podłożu genetycznym. Polega na trwałej nietolerancji glutenu czyli białka zbóż (jęczmień, pszenica, żyto) i niszczeniu jelita cienkiego. Może uaktywnić się na każdym etapie życia.
Organizm chorej na celiakię po spożyciu glutenu produkuje przeciwciała, które niszczą kosmki jelitowe. W efekcie utrudnia to przyswajanie ważnych składników odżywczych w tym kwasu foliowego, witaminy B12 i żelaza. Przez co kobieta cierpi na liczne niedobory witamin i minerałów co wpływa na rozwój dziecka. Dlatego celiakia w ciąży jest szczególnie niebezpieczna, ponieważ prowadzi do komplikacji w jej trakcie, a nawet do poronień [1].
Specjalista tworzący dietę przy Hashimoto, nie powinien eliminować glutenu, jeśli nie zna wyników badań na celiakię. Może tym zaszkodzić pacjentce oraz dziecku.
Nieleczona celiakia wpływa na m.in.: problemy z zajściem w ciążę, poronienia, anemię, nieregularne miesiączki, impotencję, choroby szkliwa, częste złamania, niskorosłość, cukrzycę typu 1 oraz zachorowania na nowotwory.
Dzięki wykonaniu badania DNA na celiakię w ciąży, kobieta chora na Hashimoto może uniknąć bardzo restrykcyjnej diety bezglutenowej. Dzięki temu jej życie będzie łatwiejsze i zdrowsze.
Test DNA na celiakię pozwala w 100% wykluczyć chorobę trzewną lub potwierdzi występowanie genu celiakii DQ2 i/lub DQ8. Wówczas ESPHGAN – Europejskie Stowarzyszenie Pediatrii, Gastrologii, Hepatologii i Żywienia zaleca zrobienie dalszych badań diagnostycznych. Badania genetyczne na celiakię są znacznie lepsze niż zwykłe badania krwi, ponieważ nie istnieje ryzyko zafałszowania wyniku przez niedobory przeciwciał lub leki.
Źródła:
[1] Szaflarska-Popławska A., Cichańska B.A., Kupczyk K., “Celiakia. Dieta bezglutenowa.”, Wydawnictwo Centrum Promocji i Reklamy REMEDIAData publikacji: 13/10/2016, Data aktualizacji: 07/11/2021
Dodaj komentarz