Masz Hashimoto? Czujesz się zmęczona, masz zły nastrój i problemy z wagą? A może doskwierają Ci bóle kości i stawów, problemy skórne, anemia lub brak witamin? Jeśli tak, może to oznaczać, że Twój organizm nie toleruje glutenu – białka zawartego w zbożach – i aby odzyskać zdrowie powinnaś zastosować odpowiednią dietę.
Choć może trudno w to uwierzyć, to jedno proste badanie może być kluczem do poprawy Twojego zdrowia i usunięcia uciążliwych dolegliwości.
Wiele kobiet z Hashimoto skarży się, że leczenie nie przynosi oczekiwanych rezultatów – poprawy samopoczucia i stanu zdrowia. Jeśli jesteś w takiej sytuacji, zrób badanie genetyczne na celiakię, czyli trwałą nietolerancję glutenu. To właśnie ona może być przyczyną braku poprawy stanu zdrowia.
Szacuje się, że aż 50% osób z Hashimoto może mieć również celiakię! [1] Tylko postawienie prawidłowej diagnozy i ewentualne przejście na dietę bezglutenową umożliwi leczenie obu tych chorób. Jak zatem rozpoznać, czy możesz mieć trwałą nietolerancję glutenu?
Większość z nas chorobę tę kojarzy przede wszystkim z problemami ze strony układu pokarmowego. Faktycznie: bóle brzucha, wzdęcia czy biegunki po zjedzeniu produktów zawierających gluten są typowymi objawami celiakii. Niestety choroba ta częściej daje nietypowe objawy, które są trudne do powiązania z nietolerancją glutenu.
Te objawy mogą świadczyć o nietolerancji glutenu:
Choroby nie można lekceważyć. Tymczasem celiakia często uważana jest za chorobę wieku dziecięcego, z której się wyrasta. Okazuje się jednak, że najczęściej wykrywana jest dopiero około 30-50. roku życia. Nie jest to również uczulenie, które może z czasem minąć. To trwająca przez całe życie choroba, która wymaga zastosowania diety bezglutenowej.
To właśnie dieta bez glutenu stanowi jedyne skuteczne lekarstwo pozwalające na uniknięcie uciążliwych dolegliwości. Nieleczona celiakia jest w stanie doprowadzić nawet do śmierci pacjenta – stopniowo wyniszcza cały organizm i zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Z kolei zastosowanie odpowiedniej diety pozwala pacjentom odzyskać zdrowie. Wiele osób nie wiedząc, że ma celiakię, latami leczy się np. z powodu łysienia plackowatego, problemów skórnych czy depresji – bez większych sukcesów. Tymczasem włączając dietę bezglutenową, w szybkim czasie osiągają zadowalające rezultaty. Zanim jednak zastosujesz dietę, wykonaj odpowiednie badania. Po przejściu na dietę bezglutenową nie będzie można postawić pełnej diagnozy!
Zgodnie z badaniami: nawet u 20% osób z celiakią i Hashimoto może nastąpić remisja choroby – już po roku od przejścia na dietę bezglutenową. Także w przypadku subklinicznej niedoczynności tarczycy i jednoczesnej obecności celiakii eliminacja glutenu jest skuteczna. U 71% osób z tymi dwoma kłopotami po roku diety bezglutenowej doszło do uregulowania pracy tarczycy [1].
Jeśli chcesz sprawdzić, czy masz celiakię, zacznij od badania genetycznego. Celiakia jest chorobą, która jest zapisana w naszych genach. Jeśli nie masz genów z nią związanych, nigdy na nią nie zachorujesz. Jeśli z kolei masz takie geny, masz predyspozycje do tej choroby.
Czy to znaczy, że masz celiakię? Nie, ale oznacza to, że możesz ją mieć teraz lub w przyszłości. To bardzo ważna informacja dla Ciebie. W kolejnym kroku wykonaj badanie przeciwciał (aby to zrobić, nie możesz być na diecie bezglutenowej!), a jeśli przeciwciała wykażą celiakię, powinnaś przejść na dietę bezglutenową. Jeśli nie, to warto je co jakiś czas powtarzać, ponieważ mając geny związane z celiakią, jesteś narażona na jej wystąpienie.
Ponieważ badanie genetyczne da Ci odpowiedź na najważniejsze pytanie – czy masz geny, które powodują wystąpienie celiakii. To jedno badanie na całe życie i pozwala zaoszczędzić wiele czasu i kosztów. Jeśli nie masz genów związanych z celiakią, to nie musisz powtarzać badania przeciwciał, a te są dość kosztowne.
Z drugiej strony zdarzają się osoby, które po prostu chcą sprawdzić, czy przejście na dietę bezglutenową przyniesie im korzyści zdrowotne. To jednak również nie jest dobrym rozwiązaniem. Po pierwsze dlatego, że zamykamy sobie w ten sposób drogę do pełnej diagnostyki.
Po drugie wiele osób nie ma aż tak dużej cierpliwości, żeby na efekty czekać kilka miesięcy (Tak! Efekty nie pojawiają się z dnia na dzień. Trzeba na nie poczekać przynajmniej kilka tygodni).
Po trzecie samodzielnie rezygnując z produktów glutenowych, często prowadzimy do znacznego zubożenia naszej diety. W konsekwencji nadal czujemy się źle, ponieważ nie dostarczamy organizmowi odpowiednich substancji odżywczych. Nie warto eksperymentować. Zanim zaczniesz się leczyć na nietolerancję glutenu, po prostu sprawdź, czy ją masz.
Jeśli zastanawiasz się, czy w Twoim przypadku warto takie badanie wykonać, możesz skorzystać z bezpłatnych porad z konsultantem medycznym testDNA: tel. 570 070 762.
O Hashimoto i celiakii poczytasz też więcej tutaj:
W styczniu 2019 r. rozpoczęła się ogólnopolska kampania „Wspieramy tarczycę świadomą dietą” organizowana przez Stowarzyszenie Edukacji Medycznej „Asklepios”. Kampania ma na celu edukację w zakresie wpływu świadomej diety na skuteczność leczenia chorób tarczycy i poprawę komfortu życia… Czytaj dalej
Źródła:
Data publikacji: 31/07/2017, Data aktualizacji: 08/11/2021
Niestety przewlekłe zapalenie tarczycy to coraz częstsza choroba nie tylko u kobiet ale i u mężczyzn. Wiele tu zależy od diety. Dlatego warto prócz wizyty u endokrynologa udać się na konsultacje z dietetykiem.