W ciąży nieco zmienia się zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. Musimy więc szczególnie zatroszczyć się o swoją dietę. Dotyczy to każdej kobiety, ale w szczególności tych, które zmagają się z nietolerancjami żywieniowymi w ciąży. Muszą one w swoim żywieniu zachować większą czujność.
Spis treści:
Nietolerancje żywieniowe w ciąży są niegroźne, jeśli odpowiednio je leczymy. Ciężarna, która stosuje dietę eliminacyjną, nie będzie odczuwała żadnych objawów. Jeśli jednak przyszła mama bagatelizuje swoją przypadłość, to pojawić mogą się nieprzyjemne dolegliwości.
Nieleczona nietolerancja żywieniowa w ciąży może mieć wpływ na dziecko. Zwiększa ona ryzyko wystąpienia powikłań okołoporodowych oraz podnosi ryzyko wystąpienia nietolerancji żywieniowej u dziecka.
Zobacz również: Suplementy w ciąży – jakie witaminy, w jakich dawkach brać w ciąży?
Najczęściej w ciąży występują dwie następujące nietolerancje pokarmowe:
Podstawą leczenia nietolerancji żywieniowych w ciąży jest ścisłe przestrzeganie diety eliminacyjnej. Z naszego jadłospisu należy wykluczyć wszystkie składniki, które mogą powodować u nas nieprzyjemne objawy. Czasem stosowane jest także leczenie farmakologiczne. Jednak u kobiet ciężarnych ma to miejsce dość rzadko, ponieważ niektóre leki mogą być niebezpieczne dla płodu.
Kobiety w ciąży mają nieco inne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Samodzielne ułożenie diety eliminacyjnej może doprowadzić więc do groźnych dla matki i dziecka niedoborów. Warto więc zgłosić się do dietetyka klinicznego, który pomoże nam w ułożeniu diety. Dzięki temu będzie ona zbilansowana, różnorodna oraz pozbawiona składników, które mogą nam zaszkodzić.
Data publikacji: 19/10/2023, Data aktualizacji: 30/10/2023
Dodaj komentarz