Cukrzyca zaliczana jest obecnie do jednej z chorób cywilizacyjnych. Jest to przewlekła choroba przejawiająca się w postaci nieprawidłowości procesu trawienia. Cukrzyca spowodowana jest brakiem lub nieprawidłowym działaniem hormonu zwanego insuliną.
Hormon ten jest odpowiedzialny za przyswajanie przez komórki naszego ciała glukozy oraz jej zamianę na energię potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie przyswojony cukier- glukoza , gromadzi się we krwi a jego duże stężenie powoduje przecukrzenie.
Wyróżniamy kilka rodzajów cukrzycy:
Są jeszcze inne, rzadkie typy cukrzycy, związane na przykład z operacyjnym usunięciem trzustki, innymi chorobami endokrynologicznymi lub spowodowane przyjmowaniem niektórych leków (steroidów), a także specjalna jej odmiana występująca u kobiet w ciąży i ustępująca po porodzie.
Cukrzyca ciążowa spowodowana jest zaburzeniem gospodarki hormonalnej organizmu w czasie ciąży.
Zazwyczaj ustępuje ona po porodzie ale w przyszłości może powrócić lub zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzyce typu 2. Cukrzyca w ciąży jest zagrożeniem zarówno dla matki jak i dla jej nienarodzonego jeszcze dziecka. Wysoki poziom cukry we krwi może spowodować wady rozwojowe u płodu a nawet być przyczyną poronienia.
Do najczęstszych powikłań spowodowanych przez cukrzycę ciążową :
U kobiet, u których wystąpiła cukrzyca ciążowa zazwyczaj stwierdzamy przynajmniej jedną z poniższych cech:
Cukrzyca w ciąży dotyczy 1-4% całkowitej liczby ciężarnych, zwłaszcza w drugim i trzecim trymestrze ciąży. U około płowy z nich w przyszłości rozwinie się cukrzyca typu II.
Odpowiednia dieta jest podstawą w leczeniu cukrzycy ciążowej. Musi być ona właściwie zestawiona pod względem ilościowym i jakościowym. Zalecana dzienna racja pokarmowa powinna zawierać 40-50% węglowodanów ( z przewagą złożonych-warzywa, owoce, pieczywo-najlepiej ciemne, kasze), białko 30%, w 20-30% z tłuszczów. Dieta kobiet dotkniętych cukrzycą ciążową nie różni się zasadniczo od zwykłej diety cukrzyków.
Dzienna wartość kaloryczna posiłków w ciągu całego dnia powinna mieścić się w granicach 2300-2500 kcal. Pamiętaj aby uwzględnić w diecie odpowiednie ilości węglowodanów, białka i tłuszczów. Ilość spożywanego białka nie powinna wynosić więcej jak 1,5-2g/ kg masy ciała. W jadłospisie nie powinno też znajdować się więcej jak 22- 23 wymienników węglowodanów zawartych w 6 posiłkach dziennie.
Kobiety dotknięte cukrzycą ciążową powinny spożywać drugie śniadanie i druga kolację. Druga kolacja, to jest taki posiłek przed snem który zabezpiecza chorą przed wystąpieniem nocnego niedocukrzenia. Zaleca się także spożywanie dużej ilości składników resztkowych, które hamują nadmierne wchłanianie glukozy. Zawarte są one w jarzynach, owocach i produktach zbożowych. Należy unikać cukrów prostych to jest różnego rodzaju słodyczy. Tłuszcze powinny stanowić ok. 30% całkowitej dziennej energii, w tym tłuszcze nasycone nie więcej niż 10%.
1 wymiennik węglowodanowy (WW) to taka porcja produktu lub potrawy, która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych, czyli węglowodanów bez błonnika pokarmowego. Dla przykładu: 1 WW = 1/3 bułki kajzerki (ok. 20g) = 1 mały ziemniak (ok. 80g) = 2 średnie marchewki (ok. 270g) = pół dużej gruszki (ok. 110g) = 2 płaskie łyżeczki cukru (10g).
Węglowodany przyswajalne to np:
Po ustaleniu ile węglowodanów zawiera śniadanie należy każdego następnego dnia tak komponować posiłek, aby liczba wymienników się nie zmieniała. Można w ten sposób zapobiec wahaniom poziomu cukru we krwi. Wymienniki węglowodanowe rozkładamy na poszczególne posiłki dostosowując się indywidualnie do potrzeb pacjentki.
Przykładowe prawidłowe rozłożenie wymienników węglowodanowych może wyglądać następująco:
Data publikacji: 16/06/2015, Data aktualizacji: 10/11/2021
Dodaj komentarz