Podwyższony poziom trójglicerydów może być bardzo niebezpieczny – chociaż ten związek jest niezbędny dla funkcjonowania organizmu, jego nadmiar prowadzi m.in. do zawału serca, udaru mózgu czy zapalenia trzustki. Możesz jednak sprawdzić, czy masz genetyczne predyspozycje do odkładania się nadmiaru tej substancji, wykonując badanie genotypu APOE.
Objawy wysokiego poziomu trójglicerydów
Przyczyny podwyższonego poziomu trójglicerydów
Wysoki poziom trójglicerydów
Dieta przy wysokim poziomie trójglicerydów
Nadmiar trójglicerydów w organizmie zwykle nie daje widocznych objawów, tymczasem może przyczynić się do niebezpiecznych chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, zawału serca czy miażdżycy. Nierzadko powoduje również stłuszczenie wątroby czy zapalenie trzustki.
Wysoki poziom triglicerydów często wykrywany jest dopiero wtedy, gdy pojawiają się powikłania – to właśnie z tego powodu tak ważna jest odpowiednia profilaktyka i regularne wykonywanie lipidogramu.
Przyczyna tego stanu rzeczy może wiązać się z predyspozycjami genetycznymi. Jeśli występuje u Ciebie gen APOE2, masz podwyższone ryzyko wysokiego poziomu triglicerydów. Dlaczego? Nieprawidłowo działający gen powoduje zaburzenia metabolizmu lipoprotein, podwyższając ryzyko nadmiaru trójglicerydów i cholesterolu LDL.
Wysoki poziom triglicerydów najczęściej pojawia się u osób otyłych, chorych na cukrzycę, mających niewydolność nerek czy zespól Cushinga. Inne czynniki ryzyka to również niewłaściwa dieta, palenie papierosów i brak ruchu.
Jeszcze zanim wystąpi u Ciebie nieprawidłowe stężenie triglicerydów, możesz sprawdzić, czy genotyp APOE wpływa na ryzyko tego problemu zdrowotnego. Dzięki temu będziesz mieć możliwość wprowadzenia profilaktyki, która zmniejszy prawdopodobieństwo pojawienia się chorób układu sercowo-naczyniowego.
Warto wiedzieć, że gen ApoE4 może zwiększać ryzyko wystąpienia choroby Alzhaimera [1], dlatego wykonując test DNA, zyskujesz podwójną świadomość co do stanu swojego zdrowia.
Prawidłowa dieta to jeden z czynników, dzięki którym możesz zmniejszyć wysoki poziom triglicerydów i uniknąć niebezpiecznych powikłań i chorób. Powinna być ona zbilansowana, pełna warzyw, owoców, chudego mięsa, ryb i produktów pełnoziarnistych. Unikaj fast-foodów, słodyczy i słonych przekąsek oraz pożywienia przetworzonego. Pamiętaj też o regularnej aktywności fizycznej oraz rezygnacji z używek (papierosy, alkohol).
Źródła
[1] Zabłocka, Choroba Alzheimera jako przykład schorzenia neurodegeneracyjnego, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej”, 2006, 60.Data publikacji: 31/08/2017, Data aktualizacji: 10/11/2021
Dodaj komentarz