Tarczyca to bardzo ważny narząd. A hormon tarczycy jest królową wszystkich hormonów. Każda pojedyncza komórka organizmu potrzebuje hormonów tarczycy do normalnego funkcjonowania. A gdy są z nim problemy, może mieć to wpływ na wszystkie aspekty zdrowia, w tym metabolizm, popęd płciowy, system odpornościowy, trawienie i nastrój.
Organizm do produkcji hormonu tarczycy potrzebują jodu, ale nasze ciało nie wytwarza tego niezbędnego elementu. Jedynym sposobem na uzyskanie jodu jest dieta. Nie jesteśmy jednak w stanie osiągnąć odpowiedniego jego poziomu, ponieważ około 40 procent całego świata jest zagrożone niedoborem jodu. I choć istnieje wiele produktów zawierających jod, nie ma żywności bardziej skutecznej w zwiększaniu dostaw jodu niż warzywa morskie, takie jak wodorosty.
Jest to rodzaj czerwonych glonów, które rosną na północnych wybrzeżach oceanów Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego. Jest powszechnie stosowany w Irlandii i Islandii. Dodatkowo, oprócz zawartości jodu, jest to doskonałe źródło białka.
Sposób użycia: Dulse można kupić w sproszkowanej formie. Może być używana jako przyprawa do od zupy, pizzy – lub dodawana do koktajli!
Jest najczęściej zjadanym wodorostem. Hodowana w Japonii i Korei jest największym źródłem jodu ze wszystkich warzyw morskich.
Sposób użycia: Można go dodać do zupy, aby wzmocnić jej smak. W rzeczywistości jest to wspólny składnik w japońskich zupach i bulionach. Można też kupić go w proszku, aby dodać do koktajli lub innych potraw.
Kelp to brunatne algi. Niektóre odmiany mają najwyższą zawartość jodu. Są również bogatym źródłem magnezu. Sposób użycia: Suszone płatki kelp są chrupiące. Można je dodać do sałatek i zup. 4. Nori Ten rodzaj wodorostów jest najbardziej znany, ponieważ jest używany do owijania sushi. Jest również w suszonych chrupkich arkuszach wodorostów, które są idealne do przekąsek.
Sposób użycia: Kup arkusze nori i przygotuj z nich pyszne sushi.
To nie jest mech, tylko odmiana czerwonych glonów i jest powszechnie spotykany wzdłuż wybrzeża Ameryki Północnej i Europy. Ponieważ jego struktura jest bardzo kauczukowa i skórzana, nie jest tak jadalna, jak inne owoce morza.
Sposób użycia: Najlepszy zanurzony w cieczy, może być dodawany do zup lub bulionów.
Jest to gatunek brązowego glonu, pochodzący głównie z Japonii i sprzedawany w postaci suszonej.
Sposób użycia: Kelp ma lekko łagodny, słodszy smak niż inne odmiany. Po dodaniu do wody może łatwo zachować swój oryginalny stan po wyschnięciu i można go łatwo dodawać do sałatek i wypieków.
Te niebiesko-zielone glony to roślina słodkowodna, która jest uprawiana na całym świecie. Jej korzyści zdrowotne wykraczają znacznie poza jod. Spirulina to około 60 procent białka, co czyni go wielkim źródłem tego składnika odżywczego, jak również jodu. Ponadto, spirulina może pomóc w detoksykacji organizmu z metali ciężkich.
Sposób użycia: Występuje w postaci proszku. Można ją dodać do płynów, takich jak herbata, zupy i koktajle, aby zwiększyć jej niesamowite właściwości lecznicze.
Dostarczają organizmowi wielu niezbędnych witamin i składników odżywczych. Spirulina, dulse i irlandzki mech to świetne źródła żelaza, co jest również ważne w produkcji peroksydazy tarczycy – enzymu stosowanego do wytwarzania zdrowych hormonów tarczycy. Witaminy B jest natomiast mnóstwo w nori, a ona z kolei potrzebna jest w detoksykacji organizmu.
Nie można wziąć jodu? Okazuje się, że jod w tabletce nie jest najlepszym rozwiązaniem dla tarczycy. Chociaż jod jest potrzebny do produkcji hormonu tarczycy, w kilku badaniach stwierdzono, że zwiększenie spożycia jodu jest związane z chorobą Hashimoto. Badania wykazały również, że wzrost przeciwciał przeciwko tarczycy jest związany z dodatkiem jodu. Właśnie z tego powodu lepiej uzyskiwać zbilansowany jodu ze wszystkimi innymi ważnymi składnikami odżywczymi, które znajdują się w morskich wodorostach.
Zobacz też: Objawy niedoczynności tarczycy
W styczniu 2019 r. rozpoczęła się ogólnopolska kampania „Wspieramy tarczycę świadomą dietą” organizowana przez Stowarzyszenie Edukacji Medycznej „Asklepios”. Kampania ma na celu edukację w zakresie wpływu świadomej diety na skuteczność leczenia chorób tarczycy i poprawę komfortu życia… Czytaj dalej
Zobacz też: Nietolerancja laktozy a choroba Hashimoto
Autor: www.kliknijwzdrowie.pl | Photo: mindbodygreen.com
Data publikacji: 25/08/2017, Data aktualizacji: 07/11/2021
Dodaj komentarz