Masz hashimoto? Dowiedz się, czy możesz jeść produkty mączneBadaniaprenatalne.pl

Masz hashimoto? Dowiedz się, czy możesz jeść bezpiecznie produkty mączne

hashimoto

Masz hashimoto?  Czujesz się zmęczona, masz zły nastrój i problemy z wagą? A może doskwierają Ci bóle kości i stawów, problemy skórne, anemia lub brak witamin? Jeśli tak może to oznaczać, że Twój organizm nie toleruje glutenu – białka zawartego w zbożach i aby odzyskać zdrowie powinnaś zastosować odpowiednią dietę.

Choć może trudno w to uwierzyć, to jedno proste badanie może być kluczem do poprawy Twojego zdrowia i usunięcia uciążliwych dolegliwości.  

Wiele kobiet z hashimoto skarży się, że leczenie nie przynosi oczekiwanych rezultatów – poprawy samopoczucia i stanu zdrowia. Jeśli jesteś w takiej sytuacji zrób badanie genetyczne na celiakię czyli trwałą nietolerancję glutenu. To właśnie ona może być przyczyną braku poprawy stanu zdrowia. 

Celiakia często uważana jest za chorobę wieku dziecięcego, z której się wyrasta. Tymczasem najczęściej wykrywana jest dopiero około 30-50 roku życia. Kobiety z Hashimoto są na nią aż 10 razy bardziej narażone w porównaniu z tymi, które nie mają problemów z tarczycą. Jak rozpoznać, czy możesz mieć nietolerancję glutenu?  

Objawy celiakii czyli trwałej nietolerancji glutenu mogą być bardzo różne. Większość z nas chorobę tę kojarzy przede wszystkim z problemami ze strony układu pokarmowego. Faktycznie bóle brzucha, wzdęcia czy biegunki po zjedzeniu produktów zawierających gluten są typowymi objawami celiakii. Niestety choroba ta częściej daje nietypowe objawy, które są trudne do powiązania z nietolerancją glutenu. 

Te objawy mogą świadczyć o nietolerancji glutenu:

Dlaczego nietolerancja glutenu może być dla Ciebie bardzo groźna

Celiakii nie można lekceważyć. Nie jest to uczulenie, które może z czasem minąć. Jest to trwająca przez całe życie choroba, która wymaga zastosowania diety bezglutenowej. To właśnie ta dieta bez glutenu stanowi jedyne skuteczne lekarstwo pozwalające na uniknięcie uciążliwych dolegliwości.  Nieleczona celiakia jest w stanie doprowadzić nawet do śmierci pacjenta – stopniowo wyniszcza cały organizm i zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

Z kolei zastosowanie odpowiedniej diety pozwala pacjentom odzyskać zdrowie. Wiele osób nie wiedząc, że ma celiakię latami leczy się np. z powodu łysienia plackowatego, problemów skórnych czy depresji bez  większych sukcesów. Tymczasem włączając dietę bezglutenową w szybkim czasie osiągają zadowalające rezultaty. Zanim jednak zastosujesz dietę wykonaj odpowiednie badania. Po przejściu na dietę bezglutenową nie będzie można postawić pełnej diagnozy!

Od czego więc zacząć? 

Jeśli chcesz sprawdzić, czy masz celiakię zacznij od badania genetycznego. Celiakia jest chorobą, która jest zapisana w naszych genach. Jeśli nie masz genów związanych  z celiakią to na nią nigdy nie zachorujesz. Jeśli z kolei masz takie geny oznacza to, że masz predyspozycje do tej choroby.

Czy to oznacza, że masz celiakię? Nie, ale oznacza to, że możesz ją mieć teraz lub w przyszłości. To bardzo ważna informacja dla Ciebie. W kolejnym kroku wykonaj badanie przeciwciał (aby to zrobić nie możesz być na diecie bezglutenowej!) jeśli przeciwciała wykażą celiakię powinnaś przejść na dietę bezglutenową. Jeśli nie, to warto je co jakiś czas powtarzać ponieważ mając geny związane z celiakią jesteś narażona na jej wystąpienie. 

Dlaczego powinnaś zacząć od badania genetycznego? 

Ponieważ badanie genetyczne da Ci odpowiedź na najważniejsze pytanie – czy masz geny, które powodują wystąpienie celiakii. To jedno badanie na całe życie i pozwala zaoszczędzić wiele czasu i kosztów. Jeśli nie masz genów związanych z celiakią to nie musisz powtarzać badania przeciwciał a te są dość kosztowne. 

Z drugiej strony zdarzają się osoby, które po prostu chcą sprawdzić, czy przejście na dietę bezglutenową przyniesie im korzyści zdrowotne. To jednak również nie jest dobrym rozwiązaniem. Po pierwsze dlatego, że zamykamy sobie w ten sposób drogę do pełnej diagnostyki.

Po drugie wiele osób nie ma aż tak dużej cierpliwości, żeby na efekty czekać kilka miesięcy (Tak! Efekty nie pojawiają się z dnia na dzień. Trzeba na nie poczekać przynajmniej kilka tygodni).

Po trzecie samodzielnie rezygnując z produktów glutenowych często prowadzimy do znacznego zubożenia naszej diety. W konsekwencji nadal czujemy się źle ponieważ nie dostarczamy organizmowi odpowiednich substancji odżywczych. Nie warto eksperymentować. Zanim zaczniesz się leczyć na nietolerancję glutenu po prostu sprawdź, czy ją masz. 

Gdzie uzyskasz więcej informacji 

Jeśli zastanawiasz się, czy w Twoim przypadku warto takie badanie wykonać możesz skorzystać z bezpłatnych porad z konsultantem medycznym testDNA: tel. 570 070 762.

O Hashimoto i celiakii poczytasz też więcej tutaj:


 

Przeczytaj również:

31/07/2017

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Polecany film

NOVA

Partnerzy