Zdrowia dieta w ciąży to fundament prawidłowego rozwoju dziecka. Dzięki prawidłowemu żywieniu stworzymy naszemu maluszkowi najlepsze warunki do wzrastania, a same będziemy lepiej czuły się w trakcie ciąży. Warto więc się o nią zatroszczyć. Jak to zrobić? Przeczytaj, jak zaplanować zdrową dietę w ciąży!
Spis treści:
Dieta w ciąży powinna być przede wszystkim zbilansowana i bogata w składniki odżywcze. Musi także być dostosowana do preferencji przyszłej mamy, jej trybu życia oraz tego, jak rozwija się ciąża.
Twój sposób odżywiania w ciąży nie tylko zapewnia dziecku optymalne warunki do rozwoju, ale także zmniejsza ryzyko rozwoju ciążowych powikłań. Dostarczając odpowiednią ilość składników odżywczych, minimalizujemy szanse wystąpienia poronienia, porodu przedwczesnego i niektórych wad płodu.
Zobacz również: Dieta bezglutenowa w ciąży – czy warto ją stosować?
Pamiętaj, że w ciąży masz jeść dla dwojga, a nie za dwoje. Kaloryczność Twojej diety ma ogromne znacznie, ponieważ za mały lub za duży przyrost masy ciała może prowadzić do komplikacji. Musisz więc zwracać na to uwagę.
W pierwszym trymestrze kaloryczność Twojej diety nie powinna ulec zmianie. Z kolei w drugim trymestrze Twoje zapotrzebowanie energetyczne wzrasta o około 360 kalorii, a w trzecim o 475.
Zobacz również: Dieta w ciąży – co jeść w ciąży, a czego unikać?
W swojej ciążowej diecie powinnaś przede wszystkim pamiętać o następujących zasadach:
Pamiętaj, że zdrowej diecie w ciąży towarzyszyć powinna także regularna aktywność fizyczna. Powinnaś uprawiać ją co najmniej trzy razy w tygodniu przez 30 minut. Nie musi być to intensywny sport. Wystarczą spacery, joga lub pływanie. Jeśli obawiasz się o swój stan, to o aktywności fizycznej porozmawiaj najpierw ze swoim lekarzem. Upewni się on, że nie ma do niej żadnych przeciwwskazań.
Data publikacji: 03/12/2023
Dodaj komentarz