Kobiety w ciąży często doświadczają nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego. Dolegliwości żołądkowe w ciąży czasami można zwalczyć za pomocą domowych metod, ale nie zawsze. W niektórych sytuacjach problemy z żołądkiem trzeba zgłosić lekarzowi.
Spis treści
Dolegliwości ze strony układu pokarmowego ma większość kobiet w pierwszym trymestrze ciąży. Poranne nudności i wymioty to klasyczny objaw ciąży, a to one mogą być przyczyną bólu żołądka. Problemy z żołądkiem w II i III trymestrze ciąży mogą wynikać z faktu, że macica ciągle się powiększa, wymuszając przemieszczenie się i ściśnięcie żołądka i jelit. Ponadto ból żołądka może powodować dziecko, które w trakcie zmiany pozycji ciała może uciskać narządy wewnętrzne.
Przyszła mama musi być czujna, ponieważ dolegliwości żołądkowe mogą być oznaką choroby. W trakcie ciąży odporność kobiety jest osłabiona, a to doskonała okazja do inwazji różnego rodzaju patogenów. Może na tym ucierpieć układ pokarmowy, który regularnie atakują rotawirusy, adenowirusy lub norowirusy. Infekcja przewodu pokarmowego, potocznie zwana grypą jelitową, objawia się bólem żołądka, nudnościami i wymiotami, biegunką, gorączką i bólem mięśni. Jelitówka nie jest groźna dla kobiety w ciąży, ale musi ona pamiętać o piciu dużej ilości wody oraz stosować lekkostrawną dietę.
Zadaniem błony śluzowej żołądka wyściela żołądka oraz wydziela śluz, aby ochronić go przed agresywnym działaniem kwasu żołądkowego. Jej zapalenie powoduje ból oraz brak apetytu. Nieleczony nieżyt żołądka może doprowadzić do powstania wrzodów, czyli ubytków w błonie śluzowej. Kobieta odczuwa wtedy tępy i gniotący ból w górnej części brzucha, który może promieniować, albo w kierunku klatki piersiowej albo ku dołowi brzucha. Bólowi towarzyszą przeważnie dodatkowe objawy: zgaga, odbijanie, nudności i wymioty.
Dolegliwościom żołądkowym w ciąży można skutecznie zapobiegać przez stosowanie właściwej diety. Należy jeść częściej, ale niewielkie i lekkostrawne posiłki. Konieczne jest też picie dużej ilości płynów (najlepiej wody). Właściwą pracę jelit warto wspomagać przez spożywanie produktów bogatych w błonnik. Do diety dobrze jest też włączyć korzeń imbiru, ponieważ działa on przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a dodatkowo wspomaga trawienie i zmniejsza odczuwanie mdłości.
Data publikacji: 22/11/2024
Dodaj komentarz