Czy wiedziałaś, że przyczyną anemii w ciąży może być trwała nietolerancja glutenu (celiakia)? Co więcej, choroba ta często aktywuje się właśnie w ciąży. Niestety może mieć niekorzystny wpływ na jej przebieg, ponieważ zaburza przyswajanie składników odżywczych, tak potrzebnych do prawidłowego rozwoju płodu oraz dla dobrego samopoczucia matki. Celiakia wiąże się nie tylko z większym ryzykiem anemii, ale również poronień czy przedwczesnego porodu. Nieleczona skraca także okres laktacji.
Obecnie, m.in. dzięki testom DNA, można jednak szybko ją zdiagnozować i przejść na dietę bezglutenową, zmniejszając tym samym ryzyko ciążowych powikłań.
Spis treści:
Dlaczego celiakia powoduje anemię w ciąży?
Anemia w ciąży i inne objawy celiakii
Jak zdiagnozować celiakię w ciąży?
Mam celiakię, jak pozbyć się anemii w ciąży i urodzić zdrowe dziecko?
Czy moje dziecko będzie miało celiakię?
Celiakia jest chorobą uwarunkowaną genetycznie, w której organizm źle reaguje na gluten. Reakcja ta wiąże się ze stopniowym zanikiem kosmków jelitowych, czyli niewielkich rozmiarów wypustek, które powiększają powierzchnię chłonną jelita cienkiego. W efekcie składniki odżywcze z pokarmu, suplementów diety oraz leki nie są dostatecznie wchłaniane do organizmu.
Dochodzi do znacznego niedoboru makro- i mikroelementów, co może mieć bardzo negatywny wpływ na przebieg ciąży oraz rozwój płodu, zwłaszcza jeśli niedobory dotyczą takich składników jak żelazo, kwas, foliowy, cynk oraz selen. Z tego też powodu przy celiakii tak często występuje anemia z niedoboru żelaza, która może prowadzić nawet do poronienia.
Częstość poronień samoistnych w przypadku kobiet z nieleczoną celiakią może wynosić nawet 47% i jest aż 10-krotnie wyższa niż u kobiet z celiakią, które zdecydowały się całkowicie wyeliminować gluten ze swojej diety.
Dzieci kobiet z nieleczoną celiakią częściej ułożone są też miednicowo i mają niższą masę urodzeniową.
Anemię z niedoboru żelaza ma nawet 46% chorych na celiakię. Niestety nie jest to jedyny objaw tego schorzenia. Poza typowymi objawami niedokrwistości, takimi jak osłabienie i zmęczenie czy bladość skóry i wypadanie włosów, w przebiegu trwałej nietolerancji glutenu może pojawić się również:
Celiakii nie da się zdiagnozować jednym badaniem. Istnieje jednak jedno badanie pozwalające całkowicie wykluczyć tę chorobę. Chodzi o prosty, całkowicie bezpieczny bezinwazyjny test DNA, który wykonuje się z wymazu z policzka (wymaz można pobrać nawet w warunkach domowych).
Określa on, czy osoba badana ma genetyczne predyspozycje do celiakii. Jeśli nie, to może być pewna, że nigdy nie zachoruje. Dodatni wynik testu genetycznego, czyli stwierdzenie obecności, któregoś z haplotypów predysponujących do celiakii (HLA-DQ2.2, HLA-DQ2.5, HLA-DQ8), jest natomiast wskazaniem (według Europejskiego Stowarzyszenia Pediatrii, Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia) do wykonania badań w kierunku przeciwciał.
Jeśli wyniki obu badań będą dodatnie, to w większości przypadków można już odstąpić od wykonywania biopsji jelita cienkiego i potwierdzić celiakię. Badanie genetyczne daje możliwość szybkiej diagnostyki oraz pewność co do stanu zdrowia. Dzięki niemu kobieta może szybko rozpocząć leczenie, które zapewni dziecku prawidłowy rozwój, a jej samej dobre samopoczucie.
Przede wszystkim wyeliminować składnik, który szkodzi, czyli gluten. Kosmki zaczynają się regenerować już po kilku tygodniach od wprowadzenia ścisłej (tj. eliminującej całkowicie) diety bezglutenowej. Oczywiście nie wolno wprowadzać takiej diety samodzielnie i przed postawieniem diagnozy. Cała diagnostyka oraz późniejsze leczenie może być prowadzone wyłącznie przez specjalistę.
Celiakia, podobnie jak wiele innych chorób genetycznych, jest dziedziczna. Oznacza to, że jeśli któryś z rodziców ją ma, dziecko również może zachorować. Celiakia nie musi być od razu widoczna, gdyż może przybrać formę utajoną. Dlatego w pierwszej kolejności najlepiej sięgnąć po badanie genetyczne – bezbolesne i bezpieczne dla dziecka – które potwierdzi lub wykluczy obecność „genów celiakii”. Zdiagnozowanie celiakii we wczesnym okresie życia, pozwoli być może uniknąć wielu problemów zdrowych w przyszłości.
Chcesz wiedzieć więcej o celiakii? Napisz na lub zadzwoń pod numer telefonu 578 217 111 aby porozmawiać z konsultantem medycznym
Artykuł sponsorowany | Autor: www.testDNA.pl | Zdjęcie: pressmaster/depositphotos.com
Ten artykuł jest chroniony prawami autorskimi. Niedopuszczalne jest zwielokrotnianie, modyfikowanie, publiczne odtwarzanie i / lub udostępnianie Serwisu, jego części, materiałów w nim zamieszczonych i / lub ich części, za wyjątkiem przypadków wskazanych w obowiązujących w tym zakresie przepisach prawa.
Data publikacji: 26/02/2019, Data aktualizacji: 10/11/2021
Dodaj komentarz