Celiakia – kiedy nietolerancja glutenu jest trwała?

Celiakia – kiedy nietolerancja glutenu jest trwała?

testy na gluten

Trwała nietolerancja glutenu, zwana inaczej celiakią jest schorzeniem o podłożu genetycznym. Chorować na nią będą więc osoby posiadające określone geny. Celiakię leczy się dietą bezglutenową, której chory musi przestrzegać już do końca życia, ponieważ choroby tej nie da się wyleczyć. Jest ona jednak jedynym skutecznym sposobem radzenia sobie z jej objawami.

Celiakia – jak wygląda mechanizm powstawania tej choroby

Celiakia doprowadza do stopniowego uszkodzenia kosmków jelitowych – niewielkich wypustek, które pokrywają wnętrze jelita cienkiego i wychwytują składniki odżywcze z przechodzącego przez nie pokarmu. To dzięki nim organizm człowieka otrzymuje więc potrzebne do zachowania zdrowia witaminy i minerały. Problem pojawia się w momencie, kiedy na skutek choroby genetycznej, jaką jest celiakia, kosmków tych zaczyna ubywać. Wówczas do organizmu automatycznie dostaje się mniej składników pokarmowych, czego skutkiem są liczne niedobory. W jaki sposób będą się one odbijać na naszym zdrowiu?

Wywołując wymioty, biegunki, zaparcia i bóle brzucha. Takie długo utrzymujące się niedobory mogą ponadto w dalszej perspektywie powodować problemy z płodnością, zaburzenia erekcji, nowotwory, osteoporozę, a u dzieci niedobory wzrostu. A wszystkiemu winien jest gluten – czyli białko obecne w ziarnach 4 powszechne jedzonych u nas zbóż – pszenicy, żyta jęczmienia i owsa. Organizm „celiakia” nie toleruje glutenu, więc wytwarza przeciwciała, mające go zniszczyć Niestety na skutek zaburzeń genetycznych dochodzi do błędnej reakcji układu odpornościowego, który kieruje wspomniane przeciwciała przeciwko własnym tkankom organizmu – kosmkom jelitowym.

Testy na gluten – czy możesz bezpiecznie jeść ten składnik?

Wykonując badania w kierunku celiakii, możesz sprawdzić, czy gluten jest dla Ciebie bezpieczny. Testy na gluten (na celiakię), które warto wykonać jako pierwsze, to badania genetyczne. Dlaczego? Pokazują, czy w Twoim organizmie obecne są predyspozycje do zachorowania. Jeśli ich nie ma, celiakię można wykluczyć.

Diagnostyka celiakii jest dość złożona. U osób z podejrzeniem choroby bada się bowiem zarówno charakterystyczne dla celiakii przeciwciała, jak i geny odpowiedzialne za jej rozwój – HLA DQ2 i HLA DQ8. Ze względu na to, że badanie genetyczne są najbardziej komfortowe dla pacjenta, a przy tym niezwykle czułe, to właśnie one powinny otwierać całą diagnostykę. Jeśli badanie DNA nie wykaże obecności wspomnianych genów, to na tym etapie można ją zakończyć. Jeśli okaże się, że badany ma genetyczne predyspozycje do celiakii, konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań – właśnie testów serologicznych. Taka dwuetapowa diagnostyka pozwala pewnie potwierdzić celiakię i wprowadzić skuteczne leczenie.

Nietolerancja laktozy test – jak wygląda badanie genetyczne?

Test DNA pod kątem nietolerancji laktozy wskazuje, czy w organizmie obecne są polimorfizmy genu LCT. Warto wybrać badanie o pełnym zakresie, by mieć pewność, że obejmuje wszystkie zmiany związane z nietolerancją cukru mlecznego. Nietolerancja laktozy test – badanie przeprowadza się zwykle z wykorzystaniem wymazu z policzka.

Dieta bezglutenowa – jedyną nadzieją dla chorych?

Tak, ponieważ tylko unikając glutenu (czynnika, który szkodzi) chory ma szansę pozbyć się dolegliwości związanych z celiakią – bólu brzucha wzdęć, biegunek i wielu innych problemów. Po całkowitym wyeliminowaniu glutenu z diety – w tym pszennego chleba, ciastek czy makaronów – kosmki stopniowo zaczynają się regenerować, a objawy znikają, znacznie poprawiając tym samym jakość życia chorego.

Oceń

Data publikacji: 29/10/2018, Data aktualizacji: 08/11/2021

Możliwość komentowania została wyłączona.