Kulinarne szlaki ciąży: dobrze zbilansowana dieta dla przyszłych mam

dobrze zbilansowana dieta w ciąży

Zdrowa i zbilansowana dieta w ciąży pozwoli przyszłej mamie lepiej się czuć, a dziecku zapewni optymalne warunki do rozwoju. Oczekując dziecka, musisz odżywiać się tak, aby zapewnić mu wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Zobacz, jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta w ciąży!

Spis treści:

  1. Zasady prawidłowego odżywiania w ciąży
  2. Dieta w ciąży – co wolno jeść przyszłym mamom?

Zasady prawidłowego odżywiania w ciąży

Kobieta ciężarna powinna uważać na to, co je. Bez prawidłowej diety nie będzie ona w stanie dostarczyć dziecku potrzebnych witamin i składników. Zwiększa to ryzyko wystąpienia poronienia, przedwczesnego porodu oraz różnych wad wrodzonych u maluszka. Utrzymując w czasie ciąży prawidłową dietę, umożliwisz prawidłowy rozwój dziecka.

To, co dokładnie będziesz jadła w ciąży, zależy głównie od Twoich preferencji smakowych. Staraj się jednak stosować do następujących zasad:

  • Spożywaj posiłki regularnie
  • Jedz 5 posiłków dziennie
  • Nie przekraczaj nadmiernie zapotrzebowania kalorycznego – w pierwszym trymestrze ciąży Twoje zapotrzebowanie się nie zmienia, w II trymestrze wzrasta o 360 kalorii, a w III trymestrze powinnaś jeść więcej o 475 kalorii.
  • Wypijaj codziennie przynajmniej 2 litry wody
  • Jedz posiłki bogate w błonnik, kwas foliowy, kwasy tłuszczowe i białko

Zobacz również: Dieta po porodzie – co można a czego nie? Obalamy mity!

Dieta w ciąży – co wolno jeść przyszłym mamom?

Posiłki w ciąży należy komponować tak, aby były zbilansowane, pełnowartościowe i smaczne. Zdrowa dieta ciężarnej nie powinna być dla niej męką, ale przyjemnością. Jedzmy więc tak, aby nam smakowało, a przy tym wspierało rozwój naszego dziecka. Układając nasz jadłospis pamiętajmy o:

  • Źródłach kwasu foliowego, takich jak szpinak, ciecierzyca, fasola biała czy natka pietruszki. Pamiętaj, że nie zastępuje to suplementacji tego składnika
  • Produkty mleczne niezawierające niepasteryzowanego mleka
  • Tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek czy oleje roślinne
  • Chude ryby morskie i chude mięso
  • Produkty zbożowe, takie jak płatki owsiane czy pieczywo pełnoziarniste
  • Świeże warzywa i owoce
  • Źródłach błonnika, takich jak otręby, orzechy czy kasza gryczana

Istnieje także lista produktów, których w ciąży powinnaś unikać. Są to:

  • Produkty wysoko przetworzone
  • Fast-foody
  • Napoje alkoholowe
  • Napoje gazowane i zawierające duże ilości cukru
  • Produkty wzdymające, takie jak kapusta czy groch
  • Surowe ryby, mięso i jaja
  • Mleko niepasteryzowane
  • Sery pleśniowe
Oceń

Data publikacji: 08/06/2023, Data aktualizacji: 21/06/2023

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *