Ciąża to szczególny stan, kiedy musisz dbać nie tylko o siebie, ale też rozwijającego się maluszka. Bardzo ważna jest w tym przypadku Twoja dieta, która powinna być zdrowa i zbilansowana. Są jednak takie produkty, których lepiej unikać. Dowiedz się więc, czego nie jeść w ciąży!
Chodzi o surowe przetwory z mleka niepasteryzowanego, w których może znajdować się bakteria Listeria monocytogenes. Może ona wywołać niebezpieczną dla dziecka listeriozę. Co więcej, tego typu sery mogą powodować wzdęcia i zgagę.
Konserwanty, sól, cukier, niezdrowe tłuszcze – właśnie to znajduje się w wysoko przetworzonej żywności. W ciąży powinnaś szczególnie unikać takich produktów. Nie zawierają wartości odżywczych dla Ciebie i dziecka, a dodatkowo mogą powodować kłopoty żołądkowe i są po prostu niezdrowe.
To może Cię zainteresować: Witamina C szkodzi? Niektórym tak!
Surowe ryby i owoce morza, a także surowe czy niedogotowane mięsa mogą być źródłem pasożytów i bakterii oraz przyczyną zakażenia m.in. toksoplazmozą. Jeśli lubisz tatara, krwiste steki, sushi czy szynkę parmeńską, w tym szczególnym stanie nie powinnaś ich spożywać.
Chociaż uznawana jest za jeden ze zdrowszych produktów, dieta w ciąży nie powinna jej zawierać. Dlaczego? Zawiera bardzo dużo witaminy A, której nadmiar może być niebezpieczny dla malucha.
Masz ochotę na kogel-mogel, tiramisu, domowy majonez i inne potrawy na bazie surowych jajek? W ciąży z nich zrezygnuj. Mogą zawierać salmonellę… Warto dokładnie myć też jajka przed ich wykorzystaniem.
Zobacz też: Witaminy w ciąży – jakich potrzebujesz?
Już wiesz, czego nie jeść w ciąży, ale czy pamiętasz, by unikać alkoholu? Na pewno zdajesz sobie sprawę, że nawet najmniejsza jego ilość może być dla dziecka niebezpieczna. Alkohol może znajdować się w ciastach, tortach, cukierkach czy innych deserach.
Zobacz też: 7 zasad prawidłowej diety w ciąży [INFOGRAFIKA]
Data publikacji: 08/11/2017, Data aktualizacji: 09/11/2021
Dodaj komentarz