Zakażenie HPV a ciąża. Jak uniknąć zakażenia? - badaniaprenatalne.plBadaniaprenatalne.pl

Zakażenie HPV a ciąża

Zakażenie HPV a ciąża

 

Aktualizacja: 1 lutego 2017 r.

Planujesz ciążę? Chcesz urodzić zdrowe dziecko? Wyklucz zakażenie wirusem HPV! U kobiet planujących ciążę wskazane jest wykonanie badania diagnozującego zakażenie HPV. Może ono bowiem wpłynąć na donoszenie ciąży we wczesnych jej etapach.

Wiele infekcji układu moczowo-płciowego (w tym także zakażenie wirusem HPV) w początkowych stadiach rozwoju przebiega bezobjawowo. Są one przy tym bardzo niebezpieczne dla Ciebie i Twojego dziecka!

Zakażenie HPV a ciąża

Przed planowaną ciążą wskazane jest wykonanie badania na HPV. Wywołana nim infekcja może bowiem doprowadzić we wczesnych etapach ciąży nawet do poronienia!

Ponadto istnieje także ryzyko przeniesienia wirusa na noworodka zarówno podczas porodu siłami natury jak i również podczas cięcia cesarskiego. Zdarza się, że dziecko ma objawy chorobowe już kilka miesięcy po urodzeniu, ale mogą one także wystąpić u niego dopiero po kilku latach.

Czym jest wirus HPV?

HPV (z angielskiego Human Papillomavirus) czyli innymi słowy wirus brodawczaka ludzkiego jest to wirus z rodziny Papillomawirusów.

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo jest on rozpowszechniony. Niestety jednak wciąż do powszechnych nie należy wiedza na jego temat oraz profilaktyka zakażeń. Nawet około 50% ludzkiej populacji w ciągu całego swojego życia przechodziła zakażenie wirusem HPV. Większość zakażeń przebiega w sposób bezobjawowy i samoistnie ustępuje.

Istnieją jednak odmiany HPV, które odpowiedzialne są za rozwój raka szyjki macicy. W przypadku kobiet ciężarnych groźne są zarówno typy onkogenne jak i nieonkogenne. Jak już wcześniej zostało powiedziane mogą one przyczynić się do poronienia we wczesnym etapie ciąży.

Konsekwencjami zakażania wirusem brodawczaka ludzkiego są również rak pochwy, rak sromu, rak odbytu oraz szpetne brodawki i kłykciny kończyste. Wczesne wykrycie wirusa HPV pozwala na dobór odpowiedniej profilaktyki i właściwe leczenie!

Jak zapobiegać zakażeniu wirusem HPV?

Na zakażenie wirusem HPV narażona jest każda osoba aktywna seksualnie. To nie prawda, że tylko kobiety, które prowadzą bujne życie seksualne i mają wielu partnerów mogą zarazić się HPV.

Nawet jeśli posiadasz tylko jednego partnera seksualnego jesteś w grupie ryzyka. Twój partner mógł bowiem zarazić się wcześniej i nawet o tym nie wiedząc przekazać wirusa Tobie. Jedynym skutecznym sposobem na zdiagnozowanie zakażenia jest test na HPV.

Na rynku istnieją szczepionki, które mogą nas chronić przed najgroźniejszymi typami wirusa. Niemniej jednak nic nie da nam 100% pewności, że problem ten nie będzie nas dotyczył. Przed planowanym macierzyństwem warto zatem sprawdzić czy jesteśmy zdrowe, aby zaoszczędzić sobie cierpienia oraz problemów w czasie ciąży.

W jaki sposób mogę sprawdzić czy jestem zakażona wirusem HPV?

Najczulszymi i najbardziej swoistymi metodami potwierdzającymi infekcję HPV są metody z wykorzystaniem biologii molekularnej (genetyczne) np. łańcuchowa reakcja polimerazy (PCR). Czułość i swoistość tych metod wynosi około 100%. 

Aby wykonać badanie należy zakupić zestaw do pobrania materiału wraz z analizą laboratoryjną. Samo badanie możesz wykonać u swojego lekarza w każdym miejscu w kraju. Podczas wizyty lekarz pobiera za pomocą zamówionego zestawu wymaz z szyjki macicy, dzięki któremu uzyskuje się materiał do analizy DNA. Badanie następnie przeprowadzane jest w laboratorium molekularnym. Badanie trwa kilka dni roboczych.

Czytaj więcej: Infekcje układu moczowo-płciowego w ciąży


Przeczytaj również:

08/06/2015

31 odpowiedzi na “Zakażenie HPV a ciąża”

  1. ewka13 napisał(a):

    Witam . Mam 23 lata jestem w ciży 15 tydzień i mam wirus HPV 18 i 31 wysokiego ryzyka. Czy jest to niebezpeczne dla dziecka ? proszę o odpowiedz

  2. Julia 26 napisał(a):

    Dobry wieczór.
    Mam 26 lat,wirusa hpv wysokiego ryzyka 18 i 51…Jestem w I miesiącu ciąży,czy jest to niebezpieczne dla mnie jak i dla maluszka?:(proszę o odp

    • Redakcja Badaniaprenatalne.pl napisał(a):

      Rozumiem Pani niepokój związany z zakażeniem wirusa HPV (typem wysokiego ryzyka onkogennego).
      W przypadku zajścia w ciążę kiedy wcześniej zostało potwierdzone zakażenie wirusem HPV, warto sprawdzić czy infekcja została już zwalczona przez Pani układ odpornościowy (w ok. 80% przypadków wirus zwalczany jest w ciągu ok. 2 lat od zakażenia).

      Z danych literaturowych wynika, że takie zakażenie (które trwa już od jakiegoś czasu) nie ma negatywnego wpływu na przebieg ciąży i rozwój płodu.

      Jeśli do zakażenia doszło po zajściu w ciążę, to najlepiej skonsultować się z lekarzem ginekologiem.
      Lekarz będzie mógł zalecić właściwe badania i określi dalszą drogę postępowania (być może potrzebne będą częstsze wizyty kontrolne, wsparcie odporności lub inne postępowanie).

      Jeśli cokolwiek Panią zaniepokoi lub będzie Pani miała jakieś pytania sugeruję kontakt z Pani lekarzem ginekologiem.

  3. Madzia.s napisał(a):

    Witam byłam w 8 tygodniu ciąży i poronilam a w 3 tygodniu ciąży miałam nawrót sprzed 2 lat opryszczki narządów płciowych i lekarz ginekolog przepisał mi jedynie maść czy to mogło być powodem poronienia? Proszę o pomoc? Chciałabym zrobić badanie aby sprawdzic czy to jest wirus hpv2

  4. Joanna33 napisał(a):

    Witam,jestem w pierwszym miesiącu ciąży i zauważyłam opryszczkę.W 2010 roku miałam zdiagnozowanego wirusa hpv,w tym jeden wysokiego ryzyka i jeden niskiego.Bardzo proszę o pomoc,co w takiej sytuacji mam zrobić,czy istnieje ryzyko poronienia.Bedę bardzo wdzięczna za odpowiedż.Z góry dziękuję.

  5. joanna napisał(a):

    Witam mam 24 lata wynik cytologii wyszedł mi bardzo zle wyszedł mi HPV niskiego ryzyka planuje ciążę jestem w trakcie wykonywania badań w celu zdiagnozowania wirusa Chlamydii czy po wyleczeniu HPV mogę już na spokojnie planować ciążę ? Czy jak zajdę w ciążę będą komplikacje ? Czy ja i mój partner musimy się leczyć razem ? Ile czasu od zakażenia HPV nie starać się o dziecko ? Bardzo Proszę o odpowiedz

    • Redakcja Badaniaprenatalne.pl napisał(a):

      Witam Panią serdecznie,
      Wyniki cytologii mogą jedynie sugerować Pani, że dany wirus bytuje w Pani organizmie. Aby określić czy faktycznie wirus HPV lub bakteria Chlamydia Trachomaits są obecne, warto wykonać badania genetyczne.

      Na dzień dzisiejszy za najbardziej czułą i wiarygodną metodę diagnostyczną, w przypadku zakażenia, właśnie uznaje się badania genetyczne. Czułość i wiarygodność takich badań wynosi ponad 95 % a te (przeprowadzane metoda PCR) są rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne. Jeśli planuje Pani ciąże a wyniki cytologii są niepokojące warto wykonać takie badania, ponieważ nie leczona bakteria Chlamydia Trachomatis może przyczynić się do niepłodności.

      Otrzymane wyniki powinna Pani skonsultować z lekarzem ginekologiem, który podejmie właściwe leczenie (w przypadku partnera będzie to lekarz urolog). Oczywiście jeśli wirus lub bakterie układu moczowo-płciowego zostaną wykryte sugeruje aby partner również wykonał badania oraz podjął leczenie.

      Niemniej o szczegółach badań oraz tym ile one kosztują, proszę porozmawiać bezpośrednio z laboratorium, gdzie wykonywane są takie testy.

  6. karolina napisał(a):

    Witam,
    Ponad 1,5 roku temu poronilam i przyjelam 1 zastrzyk depo provera. Mialam wykonane kilka biopsji z wynikiem hpv. Od ponad roku nie moge zajsc w ciaze.lekarz nie powiazal tych dwoch rzeczy i na chwile obecna kaze mi robic badania co pol roku (3 juz za mna z takim samym wynikiem – hpv,nieregularne komorki).Jak sie ma hpv do depo provera i czy problem z zajsciem w ciazy moze byc skutkiem ktoregos w powyzszych?

    • Redakcja Badaniaprenatalne.pl napisał(a):

      Witam. Zastrzyk, który Pani przyjęła w jednej dawce nie ma powiązania z wirusem HPV.

      Zakażenie wirusem HPV może wpływać na obniżenie płodności, natomiast to w jakim stopniu dzieje się tak w Pani przypadku powinna Pan skonsultować ze swoim ginekologiem. O ile dobrze Panią zrozumiałam, badania, które regularnie Pani wykonuje wskazują na zakażenie wirusem. W przypadku zakażeń HPV, o ile nie powoduje ono żadnych widocznych lub poważnych zmian (do weryfikacji poprzez np. kolposkopię) nie stosuje się leczenia. Niemniej wirus może zostać wyparty poprzez nasz organizm, dzięki działaniu naszego systemu odpornościowego. Podejrzewam, że dlatego lekarz zaleca regularne badania w tym przypadku.

      Jeśli chodzi o problemy z zajściem w ciążę, proponuję rozważyć wykonanie badań w tym kierunku.
      Skoro stwierdzono u Pani wirus HPV, można wykonać dodatkowe badania z zakresu zakażeń dróg moczowo płciowych (obecność bakterii Chlamydia trachomatis, Ureaplasma realyticum, Mycoplasma genitalium). Ustalenie poziomu hormonów: hormon folikulotropowy FSH, estrogeny: do których zalicza się estradiol, estron i estriol, hormon luteinizujący (LH), prolaktyna, warto też sprawdzić poziom androgenów. Można też rozważyć wykonania badań genetycznych np. oznaczenie kariotypu u obydwojga partnerów, aby wykluczyć istnienie genetycznych przyczyn tej sytuacji.

  7. aga napisał(a):

    Witam, mam 24 lata, jestem w 14 tyg ciazy i mam juz jedno dziecko. wyszly mi brodawki lecz dopiero po pierwszej ciazy, badan na HPV jeszcze nie robilam lecz zamierzam, mąz tez mial brodawki i dermatolog mu wymrozil. Mi moja ginekolog przepisala Condyline na brodawki lecz doczytalam zeby nie stosowac w ciazy bo nie wiadomo jak sie wchlania do organizmu i ze moze uszkodzic płód. Mam mieszane uczucia bo przeciez przepisala mi je ginekolog a i tak mam dylemat czy to uzyc. Gdzie usuwaja kobieta brodawki?

  8. aga napisał(a):

    Witam najprawdopodobnie mam wirus HPV jestem w 7 tygodniu ciąży czy on moze spowodowac poronienie ? a Jeśli zle przez to bedzie rozwijal sie płód czy lekarz moze przerwa ciąze wole nie urodzic niz urodzic core dziecko prosze o pomoc

  9. karolina napisał(a):

    Witam, 5 miesiecy temu zarazilam sie klykcinami konczystymi (mam pewnosc ze wtedy bo to moj jedyny partner seksualny). Jestem w trakcie leczenia. Czy jest mozliwosc ze organizm zwalczy wirusa i nie pojawią się nawroty klykcin (zwlaszcza w ciazy). Planuję ciążę dopiero za kilka lat, ale mam obawy.

    • badaniaprenatalne.pl napisał(a):

      Witam Panią, HPV jest wirusem występującym bardzo powszechnie. Szacuje się, że około 50% populacji ludzkiej na którymś etapie swojego życia przechodzi zakażenie HPV. Sam wirus HPV nie podlega leczeniu. Pocieszające jest jednak to, że większość infekcji wirusem HPV faktycznie mija samoistnie. W zdecydowanej większości przypadków – nawet 80% osób zakażonych – organizm jest w stanie samodzielnie poradzić sobie z infekcją i prędzej, czy później, wirus zostaje wyeliminowany. Dzieje się tak zazwyczaj po czasie od kilku miesięcy, do 3 lat od momentu zarażenia. Dlatego warto wspomagać odporność poprzez właściwy tryb życia i przyjmowanie suplementów diety. Skoro będzie Pani za jakiś czas planowała ciążę, warto w okresie przygotowań pomyśleć o badaniu, które będzie mogło sprawdzić czy jest Pani zakażona HPV, a jeśli tak to jakim jego typem. Mam tu na myśli badania genetyczne, które być może będzie mogła Pani wykonać u swojego ginekologa albo zlecić je na własną rękę w laboratorium genetycznym. Takie testy genetyczne są rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, a wynik tego badania na pewno pomoże Pani odpowiednio przygotować się do ciąży i porodu.

  10. Aga. napisał(a):

    Witam. Mam 24 lata we wrzesniu 2015r mialam konizacje szyjki macicy z powodu zmian przednowotworowych. Z wyniku wyszlo hpv typ 16. Cytologia pol roku po zabiegu wyszla z wynikiem II. Moj lekarz stwierdzil ze nie jest najgorzej ale ze zadowolony rowniez nie jest. Teraz bede miala powtarzana w sierpniu a pozniej w grudniu. Troche mnie to zmartwilo bo mialam miec 2 razy do roku a tu jednak czesciej. Bardzo pragne dziecka i chcialabym zaczac sie starac tylko strasznie sie boje ze moze sie nie udac. Dodam jeszcze ze lekarz powiedzial mi ze mam bardzo krotka szyjke macicy gdyz tylko 2 cm. Czy jest ryzyko poronienia lub w ogole nie zajscia w ciaze przez wirusa i tak krotka szyjke? Moj lekarz troche jakby unikal tego tematu jedyne co mowi to im wczesniej zaczne sie starac tym lepiej bo bede miala czas i mozliwosc probowania dalej.
    Prosze o odpowiedz

    • badaniaprenatalne.pl napisał(a):

      Witam Panią. To, że badania cytologiczne są u Pani często wykonywane – to bardzo dobrze. Skoro już wykryto zakażenie HPV, typem 16 (wysokiego ryzyka onkogennego) konieczne jest teraz monitorowanie tego stanu rzeczy. Oprócz badania cytologicznego w Pani sytuacji (planowanie ciąży) warto rozważyć jeszcze jedno badanie, które będzie mogło sprawdzić czy wciąż jest Pani zakażona HPV. Mam tu na myśli badania genetyczne, które są rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne. Proszę też zwrócić uwagę na to, że większość infekcji wirusem HPV faktycznie mija samoistnie. W zdecydowanej większości przypadków – nawet 80% osób zakażonych – organizm jest w stanie samodzielnie poradzić sobie z infekcją i prędzej, czy później, wirus zostaje wyeliminowany. Dzieje się tak zazwyczaj po czasie od kilku miesięcy, do 3 lat od momentu zarażenia. Jak dotychczas nie ma informacji, że wirus HPV stanowi zagrożenie dla przebiegu ciąży i wewnątrzmacicznego rozwoju płodu. W związku z tym infekcja HPV nie jest przeciwwskazaniem do starań o dziecko. Jeśli chodzi o Pani budowę anatomiczną (krótka szyjka) to czy ma to wpływ na zajście w ciążę i jej utrzymanie – proszę omówić z lekarzem.

  11. Oliwia napisał(a):

    Dzień dobry. Jestem w 1 trymestrze ciąży. Chciałabym się dowiedzieć czy brodawka/kurzajka na palcu u nogi na wpławce na rozwój dziecka. Czy istnieje jakieś ryzyko powikłań z tego powodu. Bardzo proszę o odp

    • badaniaprenatalne.pl napisał(a):

      Dzień dobry. Taka kurzajka na palcu nie ma żadnego wpływu na rozwój dziecka i przebieg ciąży.
      Jak donoszą dane literaturowe, nie ma informacji, aby wirus HPV (będący najczęstszą przyczyną takich brodawek) stanowił zagrożenie dla przebiegu ciąży i rozwoju dziecka.

  12. Justyna napisał(a):

    Witam. Mam pytanie odnosnie kłykcin kończystych z tego co mi wiadomo są one wskazaniem do cc a czy gdy zostaly one zamrozone podczas ciazy i poki co nie powrocily to czy dalej jest to wskazanie do cc czy juz raczej porod sn ? A co jesli w badaniu na HPV wyjdzie ze mam w organizmie tylko niskoonkogenny to czy dalej jest to wskazanie do cc? ( bez objawow )

  13. Agnieszka napisał(a):

    Witam . O ciąży dowiedziałam sie w 5 tyg i lekarz zrobił mi cytologię . Niestety w 9 tyg poroniłam. Niedawno otrzymałam wyniki cytologi i mogę mieć wirusa hpv . Totalnie sie załamałam bo chciałam jak najszybciej zajsc w kolejna ciazę . Nawet nie wiem co mam robic jakie badania? lekarz ginekolog dał mi tylko skierowanie do poradni onkologicznej . prosze o jakies rady ?

  14. Kuba napisał(a):

    Witam… jest posiadaczem kk , które po użyciu maści szybko minęły… skrót nie mam widocznych kk czy będę zakazał dalej
    ? .. w przyszłości chciałbym mieć dziecko ..

  15. Ania napisał(a):

    Witam,, 1,5 roku temu leczyłam się Kłykciny i od tamtej pory nie mam żadnych nawrotów . Mam nowego partnera czy mogę go zarazić ?

  16. Sylwia napisał(a):

    Witam,
    Jestem w 29 tygodniu ciąży właśnie otrzymałam wyniki badań, w których wykryto wirusa HPV 6 i 59. Co w tym przypadku powinnam zrobić? Czy jest to niebezpieczne dla dziecka?

  17. Oliwia napisał(a):

    Dzień dobry. Czy kurzajka na palcu u nogi w ciąży (hpv 1 lub hpv 2) móże spowodować przezłożyskowe zakażenie dziecka tym wirusem ??

  18. Kinga napisał(a):

    Ja polecam wizytę w Centrum Stopy, przeprowadzaja taki zabieg który nie zagraza naszemu maleństwu, miałam na poczatku obawy czy jest to dobry pomysł, ale po rozmowie z Pania podolog która mi wszystko wytłumaczyła jestem pewna tego że bardzo dobrze zrobiłam nawet z racji tego ze brodawka bardzo mnie bolała. Kilka wizyt i koniec problemu

  19. dona77 napisał(a):

    Dzień dobry
    miesiąc temu odebrałam wynik test hpv mrna dodatni typ 16.
    Cytologie od 2010-2016 bez cech neoplazji ani raka.(stan odczynowy zapalny)
    Cytologia 2 tygodnie temu tak jak poprzednie bez zmian(stan odczynowy zapalny typowe zmiany reparacyjne) kolposkopia satysfakcjonująca granica międzynabłonkowa widoczna ektopia gruczołowa pokryta nabłonkiem metaplastycznym.
    Kontrola za 3 miesiące

  20. Angelika napisał(a):

    Witam. W styczniu zeszlego roku mialam 3 grupe cytologiczna. Po potwierdzeniu obecności kilku szczepów wirusa hpv zastosowano u mnie wymrazanie oraz odpowiednie leki. Przyjęłam dwie szczepionki gardasil 9. W lipcu okazało się ze mam już 1 grupe w cytologii. Pod koniec lipca doszło do zapłodnienia. Dzisiaj 26 tydzień ciąży i lekarze mówią że wczesniejsze zakazenie nie mialo wpływu na rozwoj dziecka gdyz w momencie zapłodnienia wirus był i jest uspiony. Jednak nadal sie martwię. Czy przez porod naturalny naraze dziecko na zakażenie w koncu jestem nosicielka i bede juz zawsze. Czy jest to wskazanie do wykonania zabiegu cesarskiego cięcia? Prosze o odpowiedz

  21. Zuza napisał(a):

    Dzień dobry,
    2 lata temu zdiagnozowano u mnie HPV typ 11. W grudniu zaszlam w ciążę. Niestety w 3 tygodniu poronilam. Ginekolog twierdzi, że to wina HPV i namawia mnie na szczepionke HPV żeby zahamować rozwój wirusa i poszerzenie go o gorszy typ, ale póki co czekam kolejny wynik badania na HPV czy nie zmienił swojego typu gorszy. Czy prawda jest ze po szczepionce będę mogła bezpiecznie zajść w ciążę? Bardzo proszę o odpowiedź.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Polecany film

NOVA

Partnerzy