Alergia na gluten (białko zawarte w zbożach) występuje zarówno u dzieci jak i osób dorosłych. Jej objawy są bardzo podobne do celiakii czyli trwałej nietolerancji glutenu. Tym, co odróżnia obie choroby jest to, że w przypadku alergii nie dochodzi do wyniszczenia jelit, a poza tym może ona samoistnie ustąpić. Celiakia niestety nie.
Alergia na gluten spowodowana jest niewłaściwą odpowiedzią układu odpornościowego. W praktyce polega ona na tym, że osoba z alergią po zjedzeniu produktu zawierającego gluten odczuwa objawy (natychmiast lub po pewnym czasie).
Objawy te niekoniecznie dotyczą tylko układu pokarmowego. Oprócz biegunki, wymiotów czy wzdęć, pacjent może odczuwać również skurcz oskrzeli, mieć katar oraz zmiany skórne (wypryski, pokrzywka). U dzieci alergia na gluten często pojawia się już po spożyciu niewielkiej ilości tego białka. Na szczęście najmłodsi pacjenci zwykle „wyrastają” z choroby. W przypadku osób dorosłych alergia może trwać nawet kilka lat.
Alergia na gluten i celiakia mają często bardzo podobne objawy. Najprościej jest najpierw wykonać test genetyczny na celiakię, który jako jedyny może w 100% wykluczyć chorobę. Taki test jest bezbolesny ponieważ pobiera się do niego wymaz z policzka. Można go wykonać nawet u bardzo małych dzieci.
Jeśli celiakia zostanie wykluczona, a objawy nie ustępują możesz wykluczyć gluten ze swojej diety, aby sprawdzić czy to faktycznie ten składnik szkodzi Tobie lub dziecku.
Pamiętaj jednak, aby nie przechodzić na dietę bezglutenową przed wykonaniem badania na celiakię ponieważ do pełnego zdiagnozowania choroby potrzebne jest również badanie przeciwciał. Badania przeciwciał w przeciwieństwie z kolei do badania genetycznego nie można zrobić będąc na diecie bezglutenowej.
Bardzo ważne jest to, aby przy podejrzeniu nietolerancji glutenu wykluczyć celiakię ponieważ dieta osoby uczulonej na gluten oraz chorej na celiakię bardzo się różni. W przypadku celiakii konieczne jest dodatkowe przyjmowanie witamin i mikroelementów ponieważ wyniszczone jelita nie wchłaniają ich prawidłowo z pożywienia. Dopiero taka zbilansowana dieta dopasowana do potrzeb pacjenta pozwala poczuć się lepiej i wyeliminować dręczące dolegliwości.
W przypadku małych dzieci mamy często do czynienia z nietolerancją glutenu, która związana jest z niedostatecznym rozwojem układu pokarmowego. W większości przypadków przemija ona jednak samoistnie. Jeśli jednak Twoje dziecko słabo rośnie i źle przybiera na wadze wykonaj test genetyczny na celiakię. Mało osób wie, że celiakia jest częstszą przyczyną niskiego wzrostu dzieci niż niedobór hormonu wzrostu.
U dzieci badanie genetyczne w kierunku celiakii jest najlepszym rozwiązaniem ponieważ testy oparte na przeciwciałach często dają fałszywe wyniki. Poza tym pobranie próbki do takiego testu genetycznego jest bezbolesne i rodzic może go dokonać sam, co dla dziecka jest bardziej komfortowe.
Data publikacji: 21/10/2016, Data aktualizacji: 08/11/2021
Dodaj komentarz