Zdrowa dieta w ciąży – co jeść, by maluch rozwijał się prawidłowo?

zdrowa dieta w ciąży

Czasami mówi się: “Jesteś tym, co jesz”. Słowa te nabierają wyjątkowego znaczenia w czasie ciąży. Wtedy kobieta powinna zwracać szczególna uwagę na to, co trafia do jej żołądka, ponieważ jej pożywienie odżywia także płód. Co powinna uwzględniać zdrowa dieta w ciąży?

Zdrowa dieta w ciąży – na jakie składniki odżywcze należy zwrócić szczególną uwagę?

Zdrowa dieta w ciąży powinna być jak najbardziej urozmaicona, ponieważ dzięki temu można dostarczyć do organizmu niezbędnych:

  • Białek i tłuszczy – są ważne w budowie narządów i tkanek płodu. Tłuszcze biorą też udział w produkcji substancji czynnych biologicznie, (np. hormonów),
  • Węglowodanów – są istotne dla rozwoju mózgu. tworzenia się komórek szpiku kostnego oraz krwi.
  • Witamin i mikroelementów.
  • Błonnika.

Rozwój płodu a metionina i wielonienasycone kwasy tłuszczowe DHA

Metionina jest białkiem, którego zbyt mała ilość w organizmie może przyczynić się wystąpienia u dziecka wad budowy układu nerwowego. Zapotrzebowanie na metioninę da się zaspokoić, włączając do diety:

  • ryby i mięso,
  • jajka,
  • mleko i przetwory mleczne,
  • orzechy brazylijskie,
  • strączki.

Z kolei wśród wielonienasyconych kwasów tłuszczowych najbardziej znane i bardzo wartościowe kwasy DHA. Wspomagają one rozwój siatkówki oka oraz układu oddechowego. Mają też wpływ na proces mineralizacji kości. Dlatego dobrze do diety w ciąży włączyć migdały, pestki dyni orzechy oraz tłuste ryby morskie. Ponadto Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca suplementowanie ich w czasie ciąży i laktacji.

Zdrowa dieta w ciąży – produkty, których lepiej unikać

W ciąży bardzo ważne jest, aby dieta była zdrowa, ale też bezpieczna dla mamy i maluszka. Opracowano listę produktów, których spożycie może zaszkodzić. Do najważniejszych z nich należą:

  • Surowe (lub niedogotowane) mięso i ryby – mogą zawierać patogeny wywołujące groźne infekcje, między innymi toksoplazmozę i listeriozę. Dlatego kobieta w ciąży powinna zrezygnować z jedzenia np. sushi, tatara, metki, carpaccio, wędzonego boczku, surowej kiełbasy, salami.
  • Surowe jajka – w ten sposób można się zarazić salmonellą. Surowe jajka zawiera: tiramisu, kremy jajeczne do ciast i deserów, domowy majonez, lody własnej produkcji.
  • Alkohol – nawet niewielka ilość alkoholu, np. kieliszek wina do obiadu, może zaszkodzić dziecku. Jego spożywanie może prowadzić do Alkoholowego Zespołu Płodowego (FAS), który powoduje nieodwracalne zmiany w rozwoju płodu, takie jak wady serca, zaburzenia mowy, nadpobudliwość czy problemy z koncentracją.
Oceń

Data publikacji: 19/03/2025

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *