Spodziewasz się dziecka? Zastanawiasz się, czy możesz jeść ser pleśniowy w ciąży? Okazuje się, że produkt ten może stanowić zagrożenie dla ciąży. Które sery są niebezpieczne, jakie rodzaje są dozwolone? Dowiesz się tego z lektury niniejszego artykułu.
Spis treści:
Ser pleśniowy w ciąży jest niewskazany, dotyczy to jednak serów z niepasteryzowanego mleka. W żywności, która nie została poddana procesowi pasteryzacji może się bowiem rozwijać niebezpieczna dla ciąży bakteria, Listeria monocytogenes [1].
Bakteria Listeria monocytogenes jest odpowiedzialna za chorobę listeriozę. Schorzenie to objawia się zwykle bólami mięśniowymi, dreszczami i gorączką, czasami poprzedzają je biegunka i wymioty [2]. O ile listerioza nie jest niebezpieczna w przypadku osób dorosłych o prawidłowo wykształconej odporności, o tyle zachorowanie w czasie ciąży może prowadzić do poważnych, a nawet śmiertelnych powikłań. Wśród konsekwencji listeriozy w ciąży (dotyczących dziecka) wymieniane są między innymi: posocznica, zapalenie opon mózgowych oraz zapalenie płuc [3]. Choroba może także doprowadzić do porodu przedwczesnego lub poronienia [4]. W diagnostyce listeriozy w ciąży istotną rolę odgrywają badania prenatalne na przeciwciała przeciwko Listeria monocytogenes. Ich wyniki są dostępne do kilkunastu dni roboczych.
Ser pleśniowy w ciąży nie powinien zaszkodzić, jeśli do jego produkcji użyto mleka pasteryzowanego [5]. O ile w niewielkich gospodarstwach rolnych sery pleśniowe mogą być nadal wytwarzane w tradycyjny sposób, o tyle serki brie i camembert dostępne w dużych sklepach są produkowane wyłącznie z mleka poddanego pasteryzacji. Dodatkowo polskie zakłady mleczarskie stosują bardzo rygorystyczne procedury – przed wypuszczeniem danego produktu na rynek zostaje on przebadany w kierunku Listeria monocytogenes.
Może Cię zainteresować: Poronienie – przyczyny niedonoszenia ciąży
Pomijając temat pasteryzacji, ser pleśniowy w ciąży może być niebezpieczny także z innego powodu, przez jego wysoką wilgotność [6]. Tego typu produkty mają z reguły krótkie terminy ważności i, jeśli są przechowywane w nieodpowiedni sposób, może się w nich rozwinąć niepożądana flora bakteryjna. Dlatego też lekarze odradzają ich spożywanie kobietom w ciąży.
W sytuacji, gdy ciężarna ma ogromną ochotę na ser pleśniowy, może poddać ten produkt obróbce termicznej – w ten sposób zostaną wyeliminowane wszelkie niepożądane bakterie [5]. Nie należy jednak przesadzać z ilością spożywanego sera z pleśnią, ponieważ jest on wysokokaloryczny. Lepiej sięgać po wyroby mleczne o obniżonej zawartości tłuszczów nasyconych, takie jak np. ser mozzarella light.
Może Cię zainteresować: Czy mogę pić zieloną herbatę oraz kawę w ciąży?
Źródła:
1. https://www.forumginekologiczne.pl/artykul/ser-plesniowy-w-ciazy/18150
2. https://www.mp.pl/pacjent/choroby-zakazne/choroby/zakazenia-bakteryjne/165033,listerioza
3. Barlik M. et al. Listerioza w ciąży – opis przypadku. Ginekologia Polska 85: 309-313 (2014)
4. McLauchlin J. Human listeriosis in Britain, 1967-85, a summary of 722 cases. Epidemiology & Infection 104, 181-189 (1990)
5. https://www.mjakmama24.pl/ciaza/dieta-i-suplementy/czy-w-ciazy-mozna-jesc-ser-plesniowy-aa-FjNd-JRWj-mnvr.html
6. https://mamotoja.pl/ser-plesniowy-w-ciazy-tak-czy-nie-wyjasnia-dietetyk,zasady-diety-artykul,27434,r1p1.html
Data publikacji: 02/12/2021, Data aktualizacji: 06/10/2023
Dodaj komentarz