Ciąża to wyjątkowy czas, w którym szczególnie powinniśmy zadbać o właściwy poziom wszystkich witamin i składników odżywczych. Ich niedobory w ciąży mogą utrudniać jej prawidłowe utrzymanie. Nieodpowiednio zbilansowana dieta zwiększa ryzyko pojawienia się u dziecka wad rozwojowych. Co może powodować niedobory w ciąży? Czy mogą być powodowane przez nieleczoną celiakię? Wyjaśniamy.
Spis treści:
Zmiany, które zachodzą w organizmie kobiety w czasie ciąży wpływają na zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników pokarmowych. Niestety w wyniku niedoboru tych składników w diecie, w czasie ciąży mogą się rozwinąć się problemy, które mogą mieć wpływ na jej przebieg.
Wiele ciężarnych ma również niewłaściwe nawyki żywieniowe, przez które pojawiają się niedobory w ciąży. Najczęstsze niedobory pojawiające się w trakcie w ciąży to:
Niedobór żelaza – objawia się on poprzez ogólne osłabienie, senność, bóle głowy oraz bladość skóry. Może wpłynąć na niską masę urodzeniową dziecka.
Niedobór kwasu foliowego – może on powodować u ciężarnej problemy z trawieniem, bóle głowy oraz anemię. U dziecka może on spowodować m.in. bezmózgowie oraz rozszczepienie kręgosłupa.
Niedobór witaminy C – może on spowodować przedwczesne pęknięcie błon płodowych.
Niedobór witaminy A – może on spowodować ciężkie wady wrodzone, a nawet urodzenie martwego dziecka.
Niedobór jodu – jego konsekwencją może być poronienie oraz wady układu nerwowego dziecka
Niedobory w ciąży są często spowodowane nieodpowiednio zbilansowaną dietą. Przyczyna może być jednak inna. Niedobory w ciąży może powodować także nieleczona celiakia, czyli trwała nietolerancja glutenu.
Jak celiakia może powodować niedobory w ciąży? Przede wszystkim celiakia powoduje uszkodzenia jelit, a dokładniej mówiąc kosmków jelitowych, które w naszym organizmie odpowiadają za przyswajanie składników odżywczych ze spożywanego pokarmu.
Zniszczenie lub zanik kosmków poprzez nieleczoną celiakię powoduje nieprzyswajanie najważniejszych witamin i składników odżywczych z pożywienia, powodując niedobory w organizmie. W takiej sytuacji nie pomoże także suplementowanie witamin i składników odżywczych. Niedobory w ciąży mogą być groźne dla dziecka, wpłynąć na jego rozwój oraz spowodować wiele komplikacji ciążowych.
Choroba polega na pojawieniu się nieprawidłowej reakcji organizmu na gluten – ten składnik sprawia, że organizm osoby chorej wytwarza przeciwciała przeciwko własnym tkankom w jelicie cienkim.
Jak celiakia powoduje przykre problemy zdrowotne? U chorego na celiakię po spożyciu glutenu dochodzi do wytworzenia się stanu zapalnego w błonie śluzowej jelita cienkiego m.in. poprzez wytworzenie przez organizm autoprzeciwciał skierowanych przeciwko własnych tkankom. W jelicie stopniowo zanika naturalne pofałdowanie błony śluzowej jelita co doprowadza do spłaszczania się kosmków jelitowych. W konsekwencji dochodzi do zmniejszenia powierzchni jelita zdolnego do wchłaniania substancji odżywczych, co prowadzi do dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz postępujących niedoborów żywieniowych.
Co ważne – celiakia może rozwinąć się w różnym wieku – najczęściej diagnozowana jest u niemowląt i małych dzieci, a później pomiędzy trzydziestym a pięćdziesiątym rokiem życia. Najczęściej choroba wyzwalana jest przez czynnik zewnętrzny jak np. silny stres, infekcje, ciążę czy poważną operację.
Jakie badania można zrobić, aby sprawdzić czy ma się celiakię i skąd pojawiają się u nas niedobory w ciąży? W takim wypadku powinniśmy wykonać kontrolne badania składników odżywczych z krwi oraz badania w kierunku celiakii.
Jeśli chcemy sprawdzić, czy nie borykamy się z celiakią, to warto wykonać odpowiednie badania. Diagnostykę celiakii można przeprowadzić za pomocą:
badanie genetyczne w kierunku celiakii na obecność genu DQ2,2, DQ2,5 oraz DQ8.
badania serologiczne w kierunku celiakii – w szczególności przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej, przeciwciała przeciw deamidowanym peptydom gliadyny, ogólny poziom IgA
biopsja jelita z pobraniem wycinków kosmków jelitowych
Jeśli badanie genetyczne nie wykaże obecności tych genów, to celiakia jest wykluczona. Badanie na przeciwciała celiakii z krwi określa obecność charakterystycznych przeciwciał, w większości przypadków ich podwyższony poziom wraz z pozytywnym wynikiem badania genetycznego potwierdza chorobę. Biopsja jelita wraz z pobraniem wycinków kosmków jelitowych pozwala na określenie stanu kosmków jelitowych – w szczególności ich zaników, co jest charakterystycznym zjawiskiem towarzyszącym nieleczonej celiakii.
Data publikacji: 20/10/2021, Data aktualizacji: 24/01/2022
Dodaj komentarz