Anemia, zwana inaczej niedokrwistością jest zjawiskiem dość często występującym wśród kobiet spodziewających się dziecka. Wynika ona ze zmian zachodzących w organizmie przyszłej matki, jej pojawienia się nie należy jednak bagatelizować. Czym właściwie jest anemia i co należy robić, gdy już zostanie stwierdzona?
Anemia jest stanem chorobowym charakteryzującym się spadkiem poziomu hemoglobiny, będącej nośnikiem tlenu dla czerwonych krwinek. O anemii w ciąży mówi się gdy poziom hemoglobiny spadnie poniżej 11 g/dl lub hematokrytu poniżej 33%.
Pojawienie się anemii może przyczynić się do zahamowania rozwoju płodu, powstawania różnego rodzaju wad wrodzonych, a w pierwszym trymestrze ciąży może doprowadzić nawet do poronienia.
Przyczyną powstawania anemii u kobiet w ciąży jest zwykle niedobór żelaza – wynikający często z niedostatecznego wchłaniania tego pierwiastka – lub kwasu foliowego w ich organizmie. Wielu lekarzy zaleca więc przyszłym matkom wykonywanie regularnych badań krwi, które pozwolą wykryć wystąpienie ewentualnych nieprawidłowości. Jeśli to możliwe warto zrobić takie badanie jeszcze przed zajściem w ciążę, aby upewnić się czy poziom hemoglobiny jest odpowiednio wysoki.
Wśród najbardziej charakterystycznych objawów anemii u ciężarnych kobiet wymienia się przede wszystkim uczucie zmęczenia, ogólne osłabienie organizmu, bóle i zawroty głowy, problemy z koncentracją, bladość, kołatanie serca, osłabienie włosów i paznokci.
Niestety większość z tych objawów jest mało charakterystyczna, w wyniku czego często myli się je z symptomami charakterystycznymi dla samej ciąży. Dlatego też niezbędna jest odpowiednio wczesna diagnostyka, a w tym wykonywanie morfologii.
W przypadku leczenia anemii niezwykle ważna jest prawidłowo skomponowana dieta. Powinna ona opierać się na produktach bogatych w żelazo, a zaliczają się do nich: wątróbka, wołowina, cielęcina, nasiona fasoli i soi, ciemne pieczywo, sardynki, kasze gruboziarniste oraz żółtka jaj. Analogicznie, kobieta spodziewająca się dziecka powinna ograniczyć spożywanie produktów, które będą utrudniać przyswajanie żelaza, a zaliczają się do nich m.in. herbata, kawa i cola.
Dowiedz się więcej: Dieta w ciąży – co jeść, a czego unikać?
W przypadku anemii warto spożywać również produkty bogate w witaminę C, która wspomaga wchłanianie żelaza przez nasz organizm. Produktami zawierającymi duże ilości tego składnika będą głównie warzywa i owoce cytrusowe. Czasem zdarza się jednak, że sama dieta nie wystarcza, niezbędne jest wówczas zastosowanie odpowiedniej suplementacji. W ciężkich przypadkach, spowodowanych np. wystąpieniem obfitego krwawienia, konieczne jest wykonanie transfuzji krwi.
Choć anemia występująca wśród kobiet w ciąży traktowana jest jako normalne i powszechne zjawisko, nie należy jej ignorować. Profilaktyczne wykonywanie morfologii oraz zastosowanie odpowiedniej diety i suplementacji pozwoli uchronić malucha przed ryzykiem wystąpienia wad wrodzonych, a matce zachować dobre samopoczucie w trakcie trwania ciąży.
Zobacz też: Zakrzepica w ciąży – jak ją zdiagnozować i leczyć?
Data publikacji: 10/06/2015, Data aktualizacji: 10/11/2021
Dodaj komentarz