Nietolerancji laktozy objawy to przede wszystkim ból brzucha, wzdęcia czy biegunki. Jeśli występują możesz wykonać test genetyczny lub wodorowy test oddechowy. Oba badania pozwolą stwierdzić, czy za objawy jakie masz odpowiada właśnie nietolerancja tego cukru. Nietolerancja laktozy może być również objawem innej choroby m.in. celiakii.
Badania wskazują, że ponad 37% Polaków nie toleruje laktozy. Co więcej, choroba występuje u prawie 20% dzieci w wieku 7-15 lat. Oprócz bóli brzucha, wzdęć i odbijania, jej inne objawy nietolerancji laktozy to m.in. uczucie przelewania i pełności, biegunki, gazy, mdłości i wymioty. U małych dzieci mogą pojawiać się też fermentacyjne stolce, które powodują nieprzyjemne odparzenia.Wraz z postępem choroby, dostarczanie organizmowi cukru mlecznego prowadzi również do astmy, zapalenia zatok, osteoporozy, egzemy czy bóli kości i stawów.
Chociaż większość osób kojarzy laktozę jako składnik obecny tylko w mleku i jego przetworach, wielu producentów wykorzystuje ją też do produkcji innego pożywienia. Często znaleźć można ją np. w wędlinach i mięsie – dodaną dla poprawy smaku, konsystencji czy zapachu. Co więcej, laktoza zabarwia się na brązowo w czasie pieczenia, dlatego bywa wykorzystywana m.in. do pieczywa, frytek, gotowych krokietów. Substancja ta używana jest również do produkcji słodyczy, aby zapobiec krystalizacji roztworów cukru i jako nośnik substancji czynnej w ok. 20% leków.
Nietolerancja laktozy polega na braku lub zmniejszeniu aktywności laktazy – enzymu, który pozwala trawić laktozę. Z tego powodu dostarczenie jej skutkuje pojawieniem się nieprzyjemnych objawów. Wyróżnia się trzy rodzaje nietolerancji laktozy: pierwotną (hipolaktazja dorosłych), wrodzoną (alaktazja) i nabytą.
U chorych z hipolaktazją wraz z wiekiem zostaje zmniejszona aktywność enzymu – do ok. 5% wartości początkowej. Nietolerancja laktozy objawy – pierwsze widoczne są u dzieci w wieku 5-7 lat. To choroba genetyczna, którą powodują mutacje w genie LCT i która występuje u co trzeciego Polaka.
Nietolerancja nabyta może wiązać się z obecnością czynnika, który chwilowo zmniejsza aktywność laktazy. Powodują ją m.in. grypa jelitowa, celiakia czy choroba Crohna. Ten typ nietolerancji laktozy jest odwracalny. Alaktazja jest natomiast niezwykle rzadka – chory w ogóle nie posiada enzymu trawiącego laktozę, co objawia się już w pierwszych dniach życia.
Zaleca się rozpoczęcie diagnostyki właśnie od badania genetycznego. Dzięki temu szybko, prosto i bezboleśnie można sprawdzić, czy chory musi całkowicie wyeliminować laktozę (hipolaktazja), czy będzie mógł w przyszłości do niej wrócić (nietolerancja nabyta). Test DNA jest jedynym sposobem na różnicowanie przyczyny nieprzyjemnych objawów, co umożliwi rozpoczęcie właściwego leczenia.
Jeśli okaże się, że za schorzenie odpowiadają mutacje w genie LCT, wczesne ich wykrycie pozwoli zminimalizować ryzyko niedoborów wapnia i niebezpiecznych powikłań, m.in. osteoporozy, bóli mięśni i stawów czy astmy. Dzięki wiedzy o obecności choroby dziedzicznej, możliwe stanie się też uchronienie przed nimi innych członków rodziny, w tym dzieci.
Ten artykuł jest chroniony prawami autorskimi. Niedopuszczalne jest zwielokrotnianie, modyfikowanie, publiczne odtwarzanie i / lub udostępnianie Serwisu, jego części, materiałów w nim zamieszczonych i / lub ich części, za wyjątkiem przypadków wskazanych w obowiązujących w tym zakresie przepisach prawa.
Data publikacji: 05/10/2018, Data aktualizacji: 08/11/2021
Dodaj komentarz