Nietolerancja glutenu stwarza stan zapalny w jelitach, przez co nie mogą one prawidłowo pracować. Skutkiem stają liczne objawy, wśród których można wyróżnić takie przypadłości jak problemy żołądkowe czy też obniżone samopoczucie. Dowiedz się jakie nieprzyjemne dolegliwości mogą być związane z tą nietolerancją pokarmową!
Jak może się objawiać spożycie nadmiernej ilości glutenu? Dolegliwości mogą być przeróżne, gdyż jego nietolerancja powoduje aż 55 odmiennych skutków ubocznych. Wśród nich znajdziemy wszelkie objawy związane z nieprawidłowym trawieniem, czyli m.in. wzdęcia i biegunki. Nietolerancja wpływa negatywnie także na gospodarkę hormonalną kobiet i może skutkować zespołem policystycznych jajników (PCOS), zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS), a nawet niepłodnością. Często objawia się również bólami stawów i mięśni, które mogą wykazywać stany zapalne oraz widoczne obrzęki. Dodatkowo, nietolerancja glutenu wpływa nie tylko na ciało, ale także na psychikę danej osoby. Powoduje apatię, obniżoną koncentrację, złe samopoczucie i może prowadzić nawet do depresji.
Również u najmłodszych osób można zauważyć przykre objawy tej nietolerancji. Skutkuje ona utrudnionym przyjmowaniem witamin oraz mikroelementów, dlatego może powodować u dzieci niski wzrost oraz zaniżoną wagę ciała. Co więcej, przyczynia się do zwiększonej łamliwości kości, także u młodych osób.
Należy zaznaczyć, że nietolerancja glutenu występuje w różnych formach – jako zwykłe uczulenie na gluten, jako nietolerancja pokarmowa lub jako najpoważniejsza z nich, czyli celiakia. Choroba ta jest trwałą nietolerancją glutenu, a jej podłoże znajduje się w uwarunkowaniach genetycznych danej osoby. W przypadku problemów z trawieniem glutenu należy najpierw wykluczyć lub potwierdzić obecność celiakii. Jak? Wystarczy wykonać choćby test genetyczny w jej kierunku.
Data publikacji: 28/05/2018, Data aktualizacji: 08/11/2021
Dodaj komentarz