Miód a karmienie piersią: czy to zdrowy wybór dla mamy i dziecka?

miód a karmienie piersią

Miód a karmienie piersią to temat, który budzi wiele kontrowersji. Jest on z pewnością bardzo zdrowy (między innymi wspiera działanie układu odpornościowego), ale nie powinno się go podawać dzieciom poniżej 12 miesięcy życia. Czy miód jest polecany mamom w trakcie laktacji?

Miód a karmienie piersią – dlaczego to połączenie budzi wątpliwości?

Miodu nie powinno się podawać dzieciom poniżej 1 roku życia, ponieważ znajdują się w nim bakterie jadu kiełbasianego. Niedojrzały układ pokarmowy może sobie z nim nie poradzić. Jednak te patogeny nie przenikają do mleka matki. Niektóre mamy boją się spożywać miód, ponieważ dość często wywołuje on uczulenia u dzieci. Jednak jeżeli w rodzinie nie ma alergików, a niemowlę czuje się po jego zjedzeniu przez matkę, to może ona nadal dodawać go do różnych potraw. Naukowcy zauważyli już, że objawy alergii na miód rozwijają się przeważnie u osób, które są uczulone na pyłki. Dziecko może być też uczulone na białko pszczele. Należy pamiętać, że matki chore na cukrzycę mogą sięgać  po miód tylko sporadycznie, ponieważ składa się on w 80% z cukrów (glukozy i fruktozy), więc wpłynie na poziom glukozy we krwi i wydzielanie insuliny. Ponadto częste spożywanie tego produktu po porodzie może utrudniać utratę zbędnych kilogramów przez matkę.

Dlaczego warto sięgnąć po miód w trakcie karmienia piersią?

Warto jeść mód praktycznie przez całe życie, ponieważ ma on lecznicze właściwości. Zostało to udowodnione naukowo. Zawiera dużo wartościowych składników odżywczych, a w tym: cynk, potas, fosfor, witaminę C i B magnez i wapń. Spożywanie miodu pomaga w:

  • gojeniu się ran i oparzeń,
  • hamowaniu rozwoju bakterii i grzybów (jest naturalnym antybiotykiem),
  • wydalaniu toksyn z wątroby,
  • łagodzeniu dolegliwości żołądkowych,
  • usuwaniu złuszczonego naskórka,

Jedzenie miodu poprawia też przemianę materii i metabolizm. Ze względu na wpływ na zdrowie, stanowi dobre rozwiązanie dla  przeziębionych kobiet, które z uwagi na laktację nie chcą stosować aptecznych środków przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Jest też dobrym źródłem energii. co jest ważne dla karmiących matek, które zazwyczaj są zmęczone opieką nad niemowlęciem oraz niewystarczającą ilością snu. Trzeba tylko pamiętać, że miód dodany do gorących potraw (powyżej 40°C), ponieważ traci on wtedy część prozdrowotnych właściwości. Miód często osadza się na ściankach np. szklanki. Według naukowców nie ma to zbyt dużego znaczenia dla organizmu, ponieważ zostają tam głównie hormony roślinne, które nie są potrzebne naszemu organizmowi.

Oceń

Data publikacji: 28/01/2025, Data aktualizacji: 21/02/2025

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *