Zdrowe przekąski w ciąży to świetna opcja dla kobiet, które lubią podjadać lub chcą uniknąć mdłości, osłabienia i zawrotów głowy. Popularne ciasteczka, cukierki i chipsy warto schować głęboko w szafie. Wyjaśniamy, dlaczego i czym je zastąpić.
Dlaczego słodycze i słone przekąski to w ciąży wyjątkowo zły wybór?
Przyszłe mamy często mają ochotę na coś słodkiego lub słonego. Zazwyczaj sięgają po czekoladę, ciastka, chipsy i paluszki. Niestety takie produkty zawierają dużo cukru, soli i tłuszczy trans. Wszystkie z tych składników źle wpływają na organizm matki, ale mogą też zaburzać rozwój dziecka. Spożywanie nadmiernych ilości cukru prowadzi do gwałtownych skoków glukozy we krwi, co sprzyja zmęczeniu, senności i napadom głodu. Może też zwiększać ryzyko cukrzycy ciążowej. Z kolei nadmiar soli zatrzymuje wodę w organizmie, co potęguje obrzęki, a także może podnosić ciśnienie krwi. Natomiast spożywanie tłuszczy trans zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zaburzeń hormonalnych i stanów zapalnych. Prawdopodobnie negatywnie wpływa na rozwój mózgu dziecka.
Zdrowe przekąski w ciąży – co jest pyszne i wspiera organizm matki i dziecka?
Istnieje szeroki wybór produktów, które zaspokoją ochotę na coś słodkiego lub słonego, a są zdrowe. Można wśród nich wyróżnić następujące grupy:
- Owoce i warzywa – doskonale zaspokajają ochotę na słodki smak. Oczywiście zawierają cukier, ale w przeciwieństwie do słodyczy, mają także witaminy i mikroelementy. Stanowią też cenne źródło przeciwutleniaczy i błonnika. Świetną przekąską będzie garść suszonych owoców, np. moreli, śliwek. Warzywa nie są tak słodkie, a w połączeniu z owocami stanowią świetną przekąskę, na przykład w postaci koktajlu warzywno-owocowego. Można je też zapiekać lub jeść na surowo z ulubionym dipem.
- Orzechy i pestki – stanowią prawdziwe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu foliowego, magnezu i cynku. Ponadto dobrze łagodzą mdłości oraz zapobiegają skurczom mięśni. Można urozmaicić nimi smak domowych deserów lub jeść jako samodzielną przekąskę.
- Nabiał – bez obaw o zdrowie można sięgnąć po jogurt naturalny, twarożek naturalny, kefir lub maślankę. Ich smak można wzbogacić, dodając owoce lub niewielką ilość miodu. Dostarczą do organizmu cenny wapń oraz wspierające pracę jelit bakterie probiotyczne.
- Gorzka czekolada – jej obecność w zestawieniu zdrowych słodyczy w ciąży może dziwić. Jednak gorzka czekolada nie tylko poprawia nastrój, ale również reguluje ciśnienie krwi oraz zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia stanu przedrzucawkowego. Ponadto działa dobrze na łożysko. Przed zakupem gorzkiej czekolady warto sprawdzić ile zawiera kakao. Zasada jest prosta – im więcej, tym lepiej, ale nie mniej niż 70%.
Data publikacji: 14/08/2025, Data aktualizacji: 12/08/2025
Dodaj komentarz