DHA w ciąży - wpływ na rozwój płodu, źródła w diecie i suplementacja

DHA w ciąży – wpływ na rozwój płodu, źródła w diecie i suplementacja

Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca, aby każda kobieta przyjmowała DHA w ciąży. Wynika to z istotnego wpływu tych kwasów tłuszczowych na rozwój płodu i przebieg ciąży. Jakie produkty zapewniają odpowiedni poziom DHA i czy suplementacja jest niezbędna?

DHA w ciąży – wpływ na rozwój płodu

DHA w ciąży pełni kluczową rolę w kształtowaniu i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz narządu wzroku dziecka. Stanowi aż 97% wszystkich kwasów omega-3 w mózgu płodu i 93% w siatkówce oka, a jego gromadzenie nasila się szczególnie w trzecim trymestrze, gdy dziecko magazynuje nawet 50–70 mg DHA dziennie. Składnik ten odpowiada za powstawanie i funkcjonowanie neuronów, bierze udział w regulacji ekspresji genów, przewodnictwie nerwowym i wydzielaniu neurotransmiterów. Badania potwierdzają, że właściwa podaż DHA przekłada się na lepszy rozwój funkcji poznawczych, ostrości widzenia, a także może ograniczać ryzyko zaburzeń takich jak opóźnienie wzrastania wewnątrzmacicznego czy niska masa urodzeniowa. U kobiet suplementujących DHA w ciąży wykazano poprawę rozwoju neurologicznego i wzrokowego dziecka, w tym lepszą koordynację wzrokowo-ruchową oraz rozwój psychomotoryczny w kolejnych latach życia. Dostarczanie do organizmu dużej ilości DHA zmniejsza też ryzyko porodu przedwczesnego (aż o 42%!) oraz ogranicza niebezpieczeństwo innych powikłań, np. stanu przedrzucawkowego.

DHA w ciąży – podstawą dieta, ale suplementacja jest niezbędna

Prawidłowo skomponowana dieta powinna być głównym źródłem DHA w ciąży, ponieważ wtedy są one lepiej przyswajane przez organizm. Jednak z uwagi na duże zapotrzebowanie, większość przyszłych mam ma trudności w naturalnym przyjęciu ich odpowiedniej ilości. Najwięcej DHA znajduje się w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, makrela, sardynki czy śledź. W teorii już dwie porcje ryby tygodniowo powinny wystarczyć, by zabezpieczyć podstawowe zapotrzebowanie organizmu. Niestety, przeciętne spożycie ryb w Polsce jest zdecydowanie niższe od zalecanych wartości. Wiele kobiet nie chce ich jeść, ponieważ zawierają metale ciężkie lub nie lubi ich smaku. Nie chcą ich też spożywać wegetarianki. W ich przypadku źródłem DHA mogą być tylko algi morskie. Co prawda te kwasy tłuszczowe zawierają też jaja i nabiał, ale w bardzo małych ilościach. Dlatego PTGiP zaleca suplementację DHA każdej kobiecie spodziewającej się dziecka.  Przy czym dzienną dawkę DHA należy ustalić z ginekologiem, biorąc pod uwagę, czy ciężarna spożywa wystarczającą ilość ryb. Jeśli tak powinna suplementować minimum 200 mg DHA. Natomiast jeżeli je ich mało, dawkę należy zwiększyć do minimum 400-600 mg. Zaleca się też, że w przypadku zwiększonego ryzyka powikłań, ciężarna przyjmowała do 1000 mg DHA dziennie.

Oceń

Data publikacji: 07/09/2025, Data aktualizacji: 18/08/2025

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *