Wspieramy tarczycę świadomą dietą – ruszyła nowa kampania informacyjna

tarczyca a dieta

W styczniu 2019 roku rozpoczęła się ogólnopolska kampania „Wspieramy tarczycę świadomą dietą” organizowana przez Stowarzyszenie Edukacji Medycznej „Asklepios”. Kampania ma na celu edukację w zakresie wpływu świadomej diety na skuteczność leczenia chorób tarczycy i poprawę komfortu życia pacjentów.

Chcemy również zwrócić uwagę na popularne mity dotyczące sposobu odżywiania osób z chorobami tarczycy, przede wszystkim z autoimmunologicznym zapaleniem tego organu (chorobą Hashimoto).

Jak wspomóc pracę tarczycy odpowiednią dietą?

Odpowiednio zbilansowana dieta jest jedną z ważniejszych form wspierania pracy tarczycy. Zmiana sposobu odżywiania może prowadzić do zmniejszenia dawek przyjmowanego hormonu i nawet do remisji choroby tarczycy.

tarczyca a dieta

Dieta osób z chorobami tarczycy powinna składać się z:

  • pełnoziarnistych produktów zbożowych,
  • pełnowartościowego białka,
  • kwasów tłuszczowych n-3,
  • odpowiednich ilości jodu, selenu, żelaza, witaminy D oraz błonnika.

Należy ograniczać spożycie:

  • nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • produktów mocno przetworzonych,
  • produktów bogatych w konserwanty, sztuczne barwniki i ulepszacze smaku.

W przypadku choroby Hashimoto zalecana ilość posiłków to 4-5 w ciągu dnia, przy czym ostatni powinien być spożywany 3-4 godziny przed snem. Ważny jest w nich błonnik i białko, które powinno dostarczać 25% zapotrzebowania na energię.

Choroby tarczycy a dieta bezglutenowa i bezlaktozowa

Osobom z chorobami tarczycy często zaleca się eliminację glutenu i laktozy.

Obecnie nie ma jednak wystarczających dowodów naukowych potwierdzających konieczność rutynowego stosowania diet eliminacyjnych u osób z chorobą Hashimoto. Diety eliminacyjne mogą pomóc tym pacjentom, którzy posiadają określone wskazania.

Wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej jest celiakia (trwała nietolerancja glutenu), a diety bezlaktozowej – nietolerancja laktozy. Te nietolerancje pokarmowe wcale nie występują rzadko. Szacuje się, że aż 50% osób z chorobą Hashimoto może mieć geny celiakii, a nietolerancja laktozy może dotyczyć nawet 37% Polaków.

Warto jednak wiedzieć, że eliminacja określonego składnika pokarmowego z diety może prowadzić do niedoborów pokarmowych. Wprowadzenie takiego sposobu odżywiania najlepiej więc poprzedzić odpowiednimi badaniami i konsultacją z lekarzem. To pozwoli sprawdzić, czy dana dieta faktycznie będzie dla nas konieczna. Jeśli tak, w jej ułożeniu może pomóc dietetyk.

Więcej informacji: info@zdrowatarczyca.info
Strona internetowa: www.zdrowatarczyca.info

zdrowatarczyca.info


Źródła: K. Pastusiak, J. Michałowska, P. Bogdański, Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy, „Forum Zaburzeń Metabolicznych” 2017, 8 (4), 155. D. Satora, K. Bochen, A. Prystupa, J. Pietraszek-Mamcarz, J. Mosiewicz, J. Schabowski, Celiakia – choroba nie tylko dziecięca, „Family Medicine & Primary Care Review” 2011, 13, 1, 91. A. E. Ratajczak, M. Moszak, M. Grzymisławski, Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto, „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne” 2017, 7 (4), 305–311. I. Wentz, Hashimoto. Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie, Kraków 2017.

Zdjęcie: ©Shao-Chun Wang/123rf.com

Autor: Stowarzyszenie Edukacji Medycznej ,,Asklepios”

Informacja prasowa


5/5 - (7 głosów / głosy)

Data publikacji: 08/01/2019, Data aktualizacji: 08/11/2021

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *