Rozszerzenie diety niemowlaka w 4 krokach - badaniaprenatalne.plBadaniaprenatalne.pl

Rozszerzenie diety niemowlaka w 4 krokach

Rozszerzenie diety niemowlaka

Wprowadzenie niemlecznego pokarmu to wyjątkowe przeżycie dla mamy i jej malucha. Wreszcie możesz zaserwować dziecku nowe smaki! W jaki sposób to zrobić, żeby rozszerzenie diety niemowlaka było przeprowadzone w sposób zdrowy dla dziecka? Oto 4 kroki, które pomogą Ci przejść ten proces!

Rozszerzenie diety niemowlaka

  1. Sprawdź, czy to już czas
    Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci dietę niemowlaka można zacząć rozszerzać od ok. 17. tygodnia życia do ok. 26. tygodnia życia. Jeśli karmisz dziecko piersią, powinnaś zrobić to ok. 6. miesiąca, a jeśli maluch je mleko modyfikowane – możesz wcześniej, ok. 5. miesiąca. Jest to jednak kwestia indywidualna, zależąca od różnych czynników, np. zdrowia dziecka czy etapu jego rozwoju. W przypadku niepewności, skonsultuj się z lekarzem, który poda szczegółowe zalecenia.
  2. Wybierz odpowiedni dzień
    W jaki sposób? Maluch powinien być zdrowy, ponieważ przy przeziębieniu czy jakimkolwiek bólu potrzebna jest mu rutyna, która zwiększy poczucie bezpieczeństwa. Co więcej, dziecko powinno być też najedzone – pokarm niemleczny ma być na tym etapie dodatkiem, a nie całym posiłkiem. Głodne dziecko marudzi i jest rozdrażnione, co może utrudnić rozszerzanie diety.
    Zadbaj też o dobry nastrój, nie wywołuj presji, nie stresuj swojego dziecka – uzbrój się po prostu w cierpliwość i spokój. Unikaj rozszerzania diety w czasie któregoś z „niezwykłych” dni – np. w czasie wyjazdu czy Świąt.
  3. Dobierz pierwsze pokarmy
    To, co podasz swojemu dziecku jako pierwsze, zależy od Ciebie, ponieważ nie istnieją sztywne zasady. Musi to być jednak coś bezpiecznego i rzadko uczulającego, np. marchewka, dynia czy ziemniak. Niektóre mamy na początku karmią malucha również jabłkiem czy ryżową lub inną kaszką. Warto co 3-5 dni karmić dziecko nowym produktem, obserwując następnie, czy nie pojawiają się oznaki alergii (m.in. katar, bóle brzuszka, wysypka).
  4. Przygotuj jedzenie
    Podawane dziecku jedzenie powinno być ugotowane, półpłynne, w formie papki – najlepiej przetarte przez sitko. Wraz z upływającymi tygodniami możesz zmieniać konsystencję, np. rozgniatając później jedzenie widelcem. Pamiętaj, żeby nie wykorzystywać butelki i smoczka, a łyżeczkę, by nauczyć malucha prawidłowych odruchów. Do pokarmu nie dodawaj przypraw, soli, cukru ani innych dodatków i podawaj je w temperaturze pokojowej, a także staraj się codziennie przygotowywać świeżą porcję.

Zobacz też: Uczulenie na gluten? Objawy i diagnostyka uczulenia na gluten


Przeczytaj również:

26/06/2017

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Polecany film

NOVA

Partnerzy