Witaminy w ciąży – jakich potrzebujesz?

witaminy w ciąży

Aktualizacja: 19 kwietnia 2018 r. 

W ciąży nie możesz zapominać o witaminach. Najistotniejsze dla Ciebie i Twojego dziecka to kwas foliowy, B1, A, D, E i C. By zapobiec niedoborom, w przypadku niektórych substancji wystarczy zdrowa dieta, a w innych – potrzebna jest suplementacja. Konieczna jest szczególnie przy kwasie foliowym – „witaminie życia”. Sprawdź, jakie witaminy w ciąży są potrzebne.

1. Kwas foliowy – ważny szczególnie na początku ciąży

To wtedy rozwija się cewa nerwowa dziecka. Ten organ zostanie później przekształcony w rdzeń kręgowy i mózg, jednak gdy pojawią się niedobory „witaminy życia”, może stać się to w sposób wadliwy, doprowadzając m.in. do rozszczepu kręgosłupa czy bezmózgowia. Dieta bogata w kwas foliowy jest bardzo ważna, jednak pokrywa ona tylko połowę zapotrzebowania. Z tego powodu potrzebna jest dodatkowa suplementacja, najlepiej rozpoczęta minimum 3 miesiące przed planowanym zajściem w ciążę.

Tymczasem aż połowa Polek może mieć obniżoną aktywność reduktazy metylenotetrahydrofolianowej MTHFR [1], co powoduje obniżone wchłanianie kwasu foliowego. Może wiązać się to z obecnością wariantu C677T/A1298C genu MTHFR. Aby go wykryć, wystarczy wykonać proste badanie DNA. Zdaniem Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników u pacjentek, które mają polimorfizm genu MTHFR, bardziej skuteczna jest suplementacja aktywnym kwasem foliowym w porównaniu ze zwykłym [2]. Warto więc mieć świadomość ewentualnej obecności wariantu.

2. Witamina B1 – także ważna dla mózgu

Dzięki witaminie B1 węglowodany przekształcane są w energię, co umożliwia prawidłowy rozwój mózgu, układu nerwowego, mięśni i serca, a także działa antyoksydacyjnie. Zwykle nie ma potrzeby dodatkowej suplementacji, ale warto zachować bogatą w ten składnik dietę. Produkty, które zawierają witaminę B1 to m.in. zboża (szczególnie żytnie pieczywo), kasza manna, ryby, mięso wieprzowe, warzywa i owoce (np. por, mandarynka, kalafior).

3. Witamina A – mocne kości i zęby oraz dobry wzrok

Działanie witaminy A polega na ochronie komórek organizmu przed uszkodzeniami, zachowaniu skóry w dobrym stanie, a także wzmocnieniu kości i zębów. Substancja ta pozytywnie wpływa też na rozwój wzroku dziecka. Warto jednak pamiętać, że w tym przypadku nadmiar może być szkodliwy – zwiększa ryzyko obecności kłopotów z krążeniem. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A można pokryć jedząc dwie marchewki. Z tego powodu tej witaminy nie należy suplementować.

4. Witamina D – pomaga m.in. przyswajać wapń

Witamina D sprawia, że możliwe jest prawidłowe wchłanianie wapnia, a co za tym idzie – wzmocnienie kości i zębów. Substancja ta zmniejsza również prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typu 1 i innych schorzeń autoimmunologicznych. W ciąży dobrze spożywać produkty bogate w witaminę D (m.in. ryby, jaja, produkty mleczne czy oleje roślinne), a także korzystać z dodatkowej suplementacji i pamiętać o spacerach w słoneczne dni.

5. Witamina E zmniejsza ryzyko utraty ciąży

Jest więc bardzo ważna na tym etapie. Pozytywnie wpływa też na mózg, wzrok i cały układ nerwowy dziecka, a także jego skórę i mięśnie. Pomaga również chronić płuca, transportować składniki odżywcze i wytwarzać czerwone krwinki. Witamina E znajduje się m.in. w żółtkach jaj, tłustych rybach, olejach roślinnych i zbożach, jednak dobrze dodatkowo ją suplementować.

Zobacz też: Dieta w ciąży. Co jeść, a czego unikać?

6. Witaminy w ciąży – witamina C wpływa na 300 procesów organizmu

Chociaż witamina C znana jest szczególnie jako ta poprawiająca odporność, pomaga także w pracy układu nerwowego i hormonalnego, a także ułatwia w przyswajaniu żelaza. Odpowiednią dawkę tej witaminy można zapewnić, wykorzystując produkty w nią bogate: cytrusy, pietruszkę, truskawki, czarną porzeczkę, pomidory czy paprykę.


Źródła:

[1] Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży, 2011, s. 1.

[2] D. Bomba-Opoń, L. Hirnle, J. Kalinka, A. Seremak-Mrozikiewicz: Suplementacja folianów w okresie przedkoncepcyjnym, w ciąży i połogu. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, „Ginekologia i Perinatologia Praktyczna” 2017, tom 2, nr 5, s. 213.


5/5 - (2 głosów / głosy)

Data publikacji: 14/04/2017, Data aktualizacji: 07/11/2021

5 odpowiedzi na “Witaminy w ciąży – jakich potrzebujesz?”

  1. ulciaa ulciaa pisze:

    W sumie brałam długo folik, a z witamin nic nie łykałam, ale za to tez zmieniłam zupełnie dietę , zwracałam uwagę na to co kupuję, ile ma wartości odżywczych i jaki skład.

  2. Fredzia Fredzia pisze:

    Nasz płód, by mógł się zdrowo rozwijać potrzebuje odpowiednich witamin i minerałów. Nie zawsze nasza dieta wystarcza, by odpowiednią zgromadzić. W takich przypadkach jednym z sposobów uzupełnienia diety w witaminy może być odpowiedni suplement diety. [Link do wiadomości redakcji]

  3. Izka Izka pisze:

    Ja dopiero staram sie zajsc w ciaze i zaczelam brac pregne plus. Czy to prawda ze zaiwera taka ilosc witamin, ze mozna ja brac przez caly okres ciazy i karmienia piersia?

  4. werka werka pisze:

    polskie towarzystwo ginekologiczne zaleca na początku ciąży jod, kwas foliowy, dha, a od drugiego trymestru jeszcze magnez i wit D, resztę zapewnia zróżnicowana dieta

  5. Alicja Alicja pisze:

    Ja zażywam mama dha premium i aż sprawdziłam sobie skład. Oprócz kwasu i wymienionych witamin ma jeszcze magnez. Czy coś wiadomo o zapotrzebowaniu na niego w czasie ciąży? Jakoś nie zastanawiałam się nad tym, bo moje samopoczucie jest super, ale nauki nigdy dość 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *